Inleiding

U heeft of u wilt een aquarium? Op dit onderdeel van onze site verkrijgt u informatie over het wel en wee rond uw aquarium. Techniek, planten en vissen. Het komt allemaal aan bod. De informatie is niet volledig. Dat is ook niet onze doelstelling. Er is op het internet, maar ook in de bibliotheek of boekhandel, veel informatie te vinden. Een hoeveelheid waar we op onze site nooit aan kunnen tippen.

De informatie lijkt soms tegenstrijdig. Dat is niet zo gek, want een recept voor een aquarium hebben wij nog niet gevonden. De ervaring van onze leden leert, dat veel op verschillende manieren kan. Wat beter is? Niemand van ons denkt de wijsheid in pacht te hebben. Op verenigingsavonden dicussieren we daarom graag over mogelijkheden. En daardoor leren we van elkaar.

Bezint eer ge begint

Een aquarium bevat levende have. Daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. De aanschaf van een aquarium als impulsaankoop, zal daarom veelal leiden tot teleurstelling. De eerste weken gaat het goed, daarna ontstaan er problemen. En die kunnen van allerlei aard zijn. Van alg tot vissterfte. Of gewoon de conclusie dat een aquarium meer werk is dan gedacht. Marktplaats en dergelijke sites kunnen daar van getuigen. Het aanbod van tweedehands aquaria is onuitputtelijk. Jammerlijk, want het is een leuke hobby.

Daarom een aantal opmerkingen:

Een goed begin is in ieder geval ook Van kale bak tot succesnummer. Een weergave (PDF) door Loek van der Klugt van zijn bij ons gegeven lezing of Tanganyika aquarium inrichten bij artikelen.

Dit onderdeel van de site

Dit gedeelte van de site richt zich volledig op aquaria. Van biotoop (ook zee) tot gezelschap. Maar wat vindt u waar? Klik gewoon op het menu links en onderga het, of lees de tabel hieronder.

Artikelen

Hier vindt u artikelen op vier gebieden:

  • Inrichting
  • Planten
  • Vissen
  • Techniek

Speciale aandacht verdient de artikelenserie Plant en voeding. Wanneer u uw aquariumplanten mooi wilt houden, kunt u niet om plantenvoeding heen. Waarbij Meten is weten als aanvulling genoemd moet worden.

En mocht u uw planten goed kunnen laten groeien, dan wordt de positie van planten van belang. Een weelderig beplant aquarium is namelijk wat anders dan een mooi beplant aquarium. Schoonheid is een kwestie van smaak, maar de Gulden snede is een voor iedereen passend antwoord.

In voorbereiding is een artikel over de opstart van een zeeaquarium door Jan. Van begin tot, niet het einde, maar wel de prachtige verhalen over hoe verrassend een dergelijk aquarium is. "Levend steen", blijkt namelijk echt heel verrassend. En LED op een zeeaquarium kan echt.

 
Help!
Op verenigingsavonden hebben we de traditie van bakbesprekingen hersteld. Schoorvoetend. Maar het geheel is meer dan de som der delen. Door te praten over een aquarium komen allerlei ideen en tips naar voren. Die staan hier per aquarium beschreven.
 
Uit de oude doos
Blijkens de statistieken van de site een populair onderdeel. Vroeger was niet alles beter, maar zonder verleden geen heden. Het is een gestaag groeiend onderdeel met knipsels uit kranten, tijdschriften, reclame enzovoorts uit lang vervlogen tijden. Er is veel veranderd, maar zoals de foto toont, is de fascinatie gebleven. En met de komst de "nieuwe" nanobakjes, keren we eigenlijk terug in de tijd. Met dien verstande dat prijstechnisch wel een sprong is gemaakt.
 
Verwijzingen
Dit spreekt voor zich. Een pagina met links naar andere verenigingen en meer.
 
Onze aquaria, Onze bewoners en Onze progressie
Als u wilt weten wat voor aquaria er op onze vereniging zijn of welke vissen gehouden worden? Hier vindt u foto's en films. Foto's uit verschillende perioden. Het is leuk om te zien dat een foto uit 1965 een aquarium toont dat nog steeds een onovertroffen schoonheid heeft. Bijzonder? Het noopt tot relativeren.