Artemia kweken

©2013 J. van der Heijden

Omdat in mijn zeeaquarium de Kaudernies regelmatig jongen hebben, wilde ik eens proberen deze groot te brengen.

Daar de jongen door de vader steeds 's-nachts uitgespuugd worden en er 's-morgens niet veel meer over zijn, en ze zeer moeilijk uit te scheppen zijn, lukte het me de laatste keer er maar slechts 2 te redden voordat de moeder en de overige vissen ze allemaal opgesmuld hadden.

 

Nadat ik ze in het aquarium in een drijvend opvangbakje voor levendbarende had gedaan en d.m.v. een klein slangetje, afgetapt van de filter, ze voorzie van vers stromend water, kwam het volgende probleem. Wat moet ik ze nu voeren?

In de handel zijn, als levend voer voor zeevissen, marine copepoden, bachionus en volwassen Artemia te koop, ware het niet dat tussen Kerst en Nieuwjaar er niets voorradig was, dus moest ik wat anders verzinnen. Een Artemia kweek opzetten duurt 2-3 dagen. Er moest dus een tussen oplossing komen. Ik heb van alles geprobeerd zoals fijngewreven droogvoer, geschraapte mossel en diepvries Artemia, diepvries cyclops, cyclops uit de sloot en nog wat zaken.

Ze hebben in ieder geval iets hiervan gegeten want ze overleefden het. Dit gaf mij tijd om een Artemia kweek op te zetten.

Benodigdheden voor het opzetten van een doorlopende Artemia kweek:


Artemia eitjes

Uitvoering:

  1. Boor in de schroefdoppen van de flessen een 3.5 mm gaatje en druk hier het koppelstukje in. (het klemt vanzelf waterdicht)
  2. Wikkel wat tape rond de fles vlak boven de bodem en snij de bodem eraf. (tape dient ter versterking).
  3. Boor 2 gaatjes tegenover elkaar door de tape, hier komt het touwtje of draad doorheen om de fles aan op te hangen.
  4. Knip 3 stukjes luchtslang, ets langer dan de hoogte van de fles, zet hier een kraantje op en bevestig dit aan de andere zijde aan de flesdop.
  5. Knip 3 korte stukjes slang en verbindt die met de T stukjes en de kraantjes.
  6. Verbindt de T stukjes met lucht slang en aan 1 zijde met de luchtpomp en aan het eind dmv een kraantje en hieraan een langer stuk slang.
  7. Hang de flessen op onder een plank of zoiets.

Test alles even met leiding water, dmv van de kraantjes kan je de luchttoevoer regelen. Om een fles leeg te laten lopen, maak je de slang van het kraantje los en hang je deze in de glazen pot.

De opstelling is nu klaar.

Omdat ik steeds Artemia wil hebben maak ik een voorraad zeewater van 30 liter in een jerry can (30gr zeezout per liter water).

Je kan ook per fles zeewater maken maar voorraad is makkelijker. Vul de fles met 3/4 liter zeewater, voeg een half theelepeltje Artemia eieren toe en roer dit even om om de eieren goed door het water te laten dwarrelen. Zet de luchtpomp aan en stel de lucht toevoer zodanig af dat de eitjes net in beweging blijven. Herhaal dit per fles de volgende 2 dagen. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na 36-48 uur uit. Het oogsten gaat als volgt: Sluit het kraantje van de fles. Wacht 5-10 minuten, maak het slangetje los van het kraantje en laat de fles leeglopen via het slangetje door het Artemia zeefje in een pot. De uitgekomen eitjes zullen voornamelijk aan de wand van de fles kleven en je krijgt mooie schone Artemia naupliƫn in de zeef.

Je kunt de fles nu weer vullen met zeewater en de cyclus opnieuw beginnen. Zo heb je elke dag de beschikking over Artemia naupliƫn.

Gesponsorde links