L. Vansand is een gastauteur van Vlaamse origine. In het artikel Kijkje over de grens, kunt u kennis maken met twee van zijn aquaria.

Omdat ik mijn vogels buffalowormen geef tijdens de broedperiode en voor het kippen van de jongen, gaf ik deze ook aan mijn vissen om te zien of ze het opnamen. Blijkbaar zijn dit wel lekkernijen voor bepaalde vissoorten waaronder Cichliden, maar ook vlindervissen en aanverwanten alsook diverse karperzalmsoorten.

Fiche

Identiteit: Alphitobius diaperinus
Orde: Coleptera (kevers)
Familie: Tenebrionidae (zwartlijven)
Nederlandse naam: Tarweschimmelkever
Nota: Ik heb het hier specifiek over de larven (buffalowormen) van deze kevers.

Voedsel

Zij eten werkelijk bijna alles, (een dode muis bv. wordt tot op het been weggevreten, alsook kippenbouten, kotelettenbeenderen enz.) maar ook groenten en fruit eten ze graag. Men kan het best afwisselen, droog voeder (vleesmeel, vismeel ed.), vochtig voeder (appel, banaan, wortelen, wit brood wat geweekt in melk).
Let op: vochtig voeder wel bijna dagelijks geven. Maar geweekt brood in melk zeer weinig geven, wat dit wordt snel zuur en slecht.

Levensduur

De volledige ontwikkelingsstadia bedraagt ongeveer een 6tal weken en dit bij +-27a 28. De vochtigheid moet dan +- 75 tot 80% zijn. Voortplanting: onder de 20 valt deze stil en boven de 30 treed er kannibalisme op.

Bewaartip

Hou deze larven niet te dicht bij elkaar of te warm want dit gaat broeien. Ik hou ze dan ook in een houten bakje van 30cm op 30cm en 10cm hoog. De bak wordt nat en vies en de larven verdrinken in hun eigen vocht. Koel, droog en donker bewaren met voldoende ventilatie is het beste. Ik gooi bovendien een handvol zemelen, enkele kartonnen wcrolletjes en een paar proppen keukenpapier in de bak zodat ze elkaar niet verstikken.

Voedingwaarde van deze diertjes zijn

Conclusie

Het zijn uitstekende voedseldieren voor zowel vogels, diverse terrariumdieren en vissen. ik geef max 1 per week enkele buffalowormen. Het voordeel bij de buffalowormen is dat ze een hele tijd blijven drijven en zelfs als ze naar de bodem zakken heb ik al ondervonden dat ze daar 2 tot 3 uur overleven. Wil men ze echter aan terrariumdieren zoals baardagamen geven moet men ze wel in een bakje geven waar ze niet kunnen uit kruipen, want deze dieren zijn verzot op je kurkwand, met alle gevolgen van dien als ze zich daar beginnen te vermenigvuldigen.

P.S.

Bij ons in Gouda zijn ze gewoon in de winkel te koop. Bijvoorbeeld bij Diertotaal Utopia.