Achterwand achter de bak!

Een aquarium moet een achterwand. Alhoewel niet iedereen het zal doen, zal 90% van de glazen aquaria een dichte achterwand hebben. Al is het alleen maar om niet door het aquarium het behang te zien. En het is ook rustiger voor de vissen natuurlijk.

De keuzen zijn er te over.

Men kan een poster plakken, vaak voorzien van twee afbeeldingen (voor- en achterkant). Maar ook systeemwanden kopen. Of gewoon zwarte schoolbordenverf hanteren. Of een doorzichtige blauwe plaat achter het aquarium zetten en deze belichten

Zelf maken zoals in het artikel Dagboek van een nieuw aquarium is ook een optie.

Maar een oude methode is vergeten, en die biedt vele mogelijkheden en voordelen! Het diorama. Een wat? Een diorama. Wat zegt een woordenboek:

Als u bij een woonwinkel loopt, ziet u wel eens het principe van een diorama verborgen in een 3D-foto lijst. Een fotolijst waarbij de foto diep in de lijst wordt gezet, en voor die foto ruimte is voor veren, kiezels, zand of alles wat men van een vakantie heeft meegenomen. Of gewoon voor de leut een Engels bandje.

   

In het kader van aquaria is het een dergelijke “doos” die direct achter het aquarium wordt geplaatst. Met eventuele aparte verlichting. Een tweetal voorbeelden ziet u hieronder. Overgenomen uit, Hans Frey: ‘Aquariumhouden kunt u ook’ (Thieme, 1964)

 

Voordelen te over:

Is het allemaal hosanna? Nee. Het vergt ook onderhoud, want het moet ontdaan worden van stof. En het moet natuurlijk precies passen!

Voorbeeld van het maken van een diorama, oude stijl

Veel heeft men niet nodig voor dit voorbeeld. De meest simpele manier om dit te maken is hout voor het raamwerk en krantenpapier en behanglijm: papier-maché dus. Op een Engelse site) wordt de volgende instructie gegeven voor een gebogen diorama. Die buiging is voor meer dieptewerking.

De boodschappelijst: Hout (plank of mdf), hardboard of triplex, spijkers, houtlijm, kranten, behangerslijm, verf, overige knutselspullen en fantasie.

Begonnen wordt met een gebogen plank waar tegen triplex wordt gespijkerd en gelijmd.

 

Daarna kan het kliederen beginnen met de papier-maché. Ruw aanbrengen en vormen. Goed laten drogen en dan kleuren en voorzien van takken of stenen of wat dan ook.

 

Voorbeeld van het maken van een diorama, nieuwe stijl

Op het Aquaforum heeft een lid het moderner aangepakt. Geen papier-maché maar piepschuim, en tegellijm. Maar het principe blijft hetzelfde. Hieronder ziet u de rechte bak met inhoud achter het aquarium. Recht want dit aquarium heeft een gebogen ruit.

   

Het piepschuim is in vorm gebracht. Dat kan met een mes, met een brander of soldeerbout. Daarna tegelverf erover, kleur aanbrengen en takken.

Is het dan klaar? Nee een RGB-ledstrip erboven is de extra moderne touch. Waarom? Men kan het dan uitlichten. En wel nog met verschillende kleuren. Dat geeft een extra mogelijkheid dewelke hieronder duidelijk is te zien. Van wit, naar blauw naar roodbruin naar wit met de aquariumverlichting uit.

 
 

Conclusie

Soms is teruggrijpen op oude technieken met wat nieuwigheden geen slecht idee. Denk er eens aan als u een nieuwe bak start. Ik heb er spijt van dat ik het niet heb gedaan bij mijn Tanganyika-bak. Zwarte schoolbordenverf geeft een spiegelend effect. Ik had toen meer geduld moeten hebben.

Toch is niet iedereen het eens met deze conclusie. W.A. Tomey (ons bekend als keurmeester en spreker) schrijft:

Zulke opstellingen zijn uitstekend geschikt voor bv. tentoonstellingen en in openbare aquaria, maar lenen zich niet of nauwelijks voor een doorsnee huiskameraquarium.

Als voorbeelden geeft hij:

 

De tweede vind ik dan toch wel weer geslaagd. Smaken verschillen.