Inleiding

Een verzoeking in meervoud. Dat is meestal wat mannen denken als ze naar IKEA moeten. De drukte, geen parkeerplek, drommen mensen die elke stoel uitproberen, het opzoeken van de dozen (zijn het er nu één of twee) en dan nog die handzame dozen in de auto laden, met als slotstuk de ontbrekende inbussleutel.

Maar soms is het leuk. Zoals elke zichzelf respecterende interieurwinkel heeft IKEA planten. Van zijde, plastic, levend en zelfs waterplanten. Voor die drijfschalen, vazen enzovoorts.

De eerste maal dat ik met die waterplanten werd geconfronteerd was het assortiment nog niet heel groot. Tegenwoordig lijkt het erop dat die potjes een soort bonus zijn voor een bezoekende aquariaan die tegen weinig een leuke Hygrophila stricta mee kan nemen. Waarbij het aandoenlijk is te zien dat soms een beginnend aquariaan op een forum vraagt wat voor een plant een "Vattenrall" is.

Nu ontkom ik er ook niet aan om soms naar IKEA te gaan. En wat jaren terug kwam ik dus een potje tegen met een leuke stengelplant. Na wat zoekwerk bleek dit de Gymnocoronis Spilanthoides te zijn.

De plant deed me denken aan de stricta. Met het grote verschil dat de stengels niet houterig zijn, maar hol. Zeg maar de stengel van een Amaryllis (Hippeastrum) maar dan veel dunner. Oftewel, misschien wel leuk om straatjes mee te maken.

Herkomst en andere zaken

Deze plant is afkomstig uit Zuid Amerika (Mexico tot en met Argentinië). Anders dus dan de Nederlandse naam doet vermoeden: Senegaleze theeplant. Tegenwoordig komt de plant ook in Azië voor. Een synoniem dat wel eens wordt gebruikt is Alomia spilanthoides. Enige meer of minder interessante feitjes:

  • Orde: Asterales
  • Familie: Asteraceae
  • Subfamilie: Asteroideae
  • Tribus: Eupatorieae
  • Genus: Gymnocoronis
  • pH 6-8
  • 18-26 graden Celsius
  • 30 cm - 1 m hoog (met bloeiwijzen 1,5 m)
  • C. Kasselmann stelt dat bij te weinig licht het internodium te snel erg groot wordt
  • Stekken schijnt zelfs via drijvend blad te kunnen

Een blijver of niet?

Deze plant heb ik uiteindelijk een jaar geduld in mijn aquarium. Daarna heb ik er zonder spijt afscheid van genomen. De kliko in. Waarom? Het is onkruid. Het is niet dood te krijgen en heeft een groeisnelheid waar op geen enkele manier iets mee te beginnen is. Dus ondanks dat het een decoratieve plant is, er mooie straatjes mee zijn te maken en de bladeren een bruine kleur (denk aan Belgisch groen) krijgen bij genoeg licht, is het mijns inziens niet geschikt voor een [A1]-aquarium. Maar overigens wel bijzonder bruikbaar bij de opstart van een aquarium.

Scherp kantje

In Australië (en Nieuw Zeeland) is deze plant helaas door een onverlaat uitgezet, waardoor deze de natuur ontregelt:

Senegal tea plant can float on still or very slow-moving fresh water or grow as a bush on wet, marshy soils. It has been recorded at localised sites in most states. It is mainly spread by the careless disposal of aquarium plants or deliberate cultivation for sale.
Naar ik hoop beland deze plant dus niet in onze natuur.

Verder lezen?

Op The Krib, een Amerikaanse site met veel informatie over onder meer plantbemesting, staat nog wel een leuke opmerking: It does have to be cut back when it reaches the surface, or it will keep on going and try to push the cover off the tank.