Help!

Bij een keuring staan de aquaria van deelnemers er altijd keurig bij. Alsof het geen moeite kost om een aquarium te onderhouden. De praktijk wijst anders uit. Marktplaats blijkt dan opeens een hard medium te zijn. Tweedehands aquaria raakt men aan de straatstenen niet kwijt, tenzij met een groot geldelijk verlies.

Op de vereniging bespreken we op verenigingsavonden geregeld aquaria van leden die het maar niet voor elkaar krijgen. Op dit gedeelte van de site staan die hulpvragen centraal. Wat was volgens de leden de (of een) oplossing? Wat was het antwoord op de vragen?

Inleiding

Raymond verzameld water. Maar bij één van de bakken wil het maar niet lukken.

Het aquarium staat in de huiskamer. De wand is gemaakt van leisteen. Een erg mooi gezicht. Raymond wil graag naar een leuke beplante bak. Nu doen de planten het niet. De planten bealgen en nieuw ingezette planten vergaan.

Raymond stelt de beperking dat hij geen CO2 op de bak wil zetten.

Overigens is het niet allemaal kommer en kwel. De Ancistrussen hebben een nest gehad.

Gegevens

Afmeting 1.00 x 0.40 x 0.40
Verlichting Twee buizen (Grolux en ???, de kap is (sinds kort) voorzien van reflecterende folie)
Verlichtingsduur 11 uur
Filtratie Intern
pH ochtend (07:00) ?
pH avond (17:00) ?
KH ?
CO2 ?
GH ?
Geleidbaarheid ?
NO2 ?
NO3 ?
PO4 ?
Plantenvoeding Recentelijk heeft Raymond voedingspillen in de bodem gestoken.

Fauna Flora
  • Citroentetra's
  • Roodkoppen
  • Platy's
  • Koppel Ancistrus met jong
  • Corydoras Panda
  • Kardinalen
  • Javavaren
  • Zwaardplanten
  • Cryptocoryne's
  • Bacopa
  • Vallisneria
  • Waterpest (wel op de foto, niet meer)
  • Cabomba (wel op de foto, niet meer)

Meten is weten


pH-KH-CO2. Klik om te vergroten.
Raymond weet weinig van de waterwaarden. Wanneer we de pH en de KH hadden geweten, dan hadden we in de alom bekende tabel een indicatieve waarde van het CO2 gehalte kunnen opzoeken. Indicatief! En een momentopname. Maar wel een waarde waar men over na moet denken. Bij de fotosynthese hebben planten CO2 nodig. Bij minder CO2 groeien planten langzamer. Bij een gebrek worden planten geremd bij de groei.

Ook de geleidbaarheid had een aardige indicatie kunnen zijn. Hoe hoger die waarde, hoe meer vervuiling er is. Wat aanwijst dat een waterversing nodig is. Echter, Raymond heeft tijdens een verenigingskeuring al eens het commentaar gehad dat de geleidbaarheidswaarde erg hoog was. Zo hoog, dat de meter in de war raakte. Of was het nu de keurmeester die van slag raakte? M.a.w. Raymond zelf denkt dat dit minder belangrijk is. Tenslotte doen de vissen het prima.

Kijken is ook weten!

Kijken is ook weten. Door te kijken vallen dingen op. Iedere aquariaan moet elke dag kijken naar zijn aquarium. Zijn er vissen ziek? Groeien planten nog wel? Loopt de kleur van planten terug? Valt iets op, dan kan/zal men dat met meten ondersteunen.

Wat de leden op viel aan de hand van (te vergroten) foto's, is als volgt samen te vatten:

Tips van de leden

Vissen en planten

Er is overeenstemming over de hoeveelheid planten en vissen:

Doordat er veel vissen zijn, is de kans op vervuiling hoog. Er zullen dus veel voedingstoffen aanwezig zijn. De aanwezige planten kunnen dit niet bijbenen (opeten). Zeker omdat feitelijk het allemaal moerasplanten zijn.

Echte waterplanten (hydrofyten) kunnen alleen onderwater leven. Als een rivier uitdroogt gaan ze dood. Deze planten hebben zich aangepast aan een submers leven. De wortels dienen enkel tot verankering van de plant. De voedingstoffen worden via het blad opgenomen.

Moerasplanten (helofyten) groeien in vochtige gebieden, oevers, tijdelijke wateren en overstromingsgebieden. Moerasplanten nemen hun voedingsstoffen zowel op via de bladeren als de wortels (waarbij de laatste zeer duidelijk als hoofdleverancier fungeren).

Maar hoe dan? Denk eens aan Heteranthera zosterifolia (sterrenkruid).

Emers Submers

Wanneer je dit in de winkel koopt heeft dit altijd de emerse, bovenwater vorm qua blad. Pas na aanpassing ontstaat de specifieke vorm die we willen. In een aquarium dwingen we een moerasplant tot een ‘eeuwige’ onderwatervorm. Het zijn die bladeren die de plant in staat stellen om voedsel uit het water op te nemen. Maar dat neemt niet weg dat de wortels blijven functioneren, zodat wanneer de plant weer droog komt te staan, deze niet zonder voeding komt.

Het feit dat de Crypto’s er zo mooi bijstaan, zal ongetwijfeld te maken hebben met de toegevoegde wortelbemesting. Maar ook met de hoeveelheid vissen. Vissen "ademen" CO2 uit. Hoe meer vissen, hoe meer CO2. En waarschijnlijk afdoende voor de Crypto's.

Dat de Javavaren wat bealgd is, zal toch wel deels te maken hebben met de langzame groei. Nieuwgevormde bladeren moeten spik en span zijn. Oude (afstervende) zullen ten prooi kunnen vallen aan alg. Die bladeren dienen gewoon verwijderd te worden. Onderhoud dat hoort bij deze plant.

Overigens zullen moerasplanten als Anubias, Echinodorus, Cryptocoryne, Lotus en Javavaren niet veel nitraat opsnoepen. De filterende werking van deze planten is miniem.

Echte waterplanten groeien veel sneller (nemen in gewicht toe) en zullen dus nitraat (NO3) wegnemen. Zelfs Ammonium (NH4+) en nitriet kunnen voor die planten als stikstofbron (N) dienen.

Bedenk wel dat er moerasplanten zijn die ook snel groeien, en ten opzichte van de eerdere genoemde planten, beter in staat zijn om voeding uit de waterkolom op te nemen. Denk aan Ceratopteris siliquosa (Vaantjesplant), Shinnersia rivularis (Mexicaans eikenblad) en zelfs Heteranthera zosterifolia en Belgisch groen.

De leden komen tot de volgende tips.

Zet er echte waterplanten bij. Een algemeen geaccepteerd percentage is 40%. Dus 40% van de aanwezige planten moeten waterplanten zijn.
Raymond stelt dat hij al meerdere keren een bosje zuurstofplanten heeft gekocht, maar dat deze niet wilde aanslaan.
Koop geen “goudvissen”-planten. Dit zijn koud waterplanten. Ga op zoek naar echte waterplanten! Denk aan Cabomba aquatica, Hydrilla verticillata en Egeria densa (Argentijnse waterpest).

Probeer minder te voeren
De vissen hebben het snel op, dus er blijft niets over dat kan gaan rotten, stelt Raymond. Maar ja, wat er in gaat, komt er uit. Misschien wordt er inderdaad niet te veel gevoerd, maar vissen kennen ook geen rem.

Minder het aantal vissen.
Alhoewel dit misschien niet hoeft wanneer de hoeveelheid planten sterk toeneemt.

De Vallisneria lijkt het te doen. Op zich geen wonder, want deze plant kan in vele soorten watersamenstellingen groeien. Bij weinig CO2, kan de plant via biogene ontkalking C ontrekken uit waterstofcarbonaat.
Stop een krijtje bij de wortels. Dit helpt ze beter te groeien. En let op: krijt is geen krijt. Neem het echte schoolbordenkrijt, en rasp de gele laag er van af. Sepia kan overigens ook.
Niet iedereen is hier van overtuigd. Althans van de werking. Het is een echte waterplant met wortels ter verankering. Dus die zouden het toegevoegde calcium niet kunnen opnemen. Echter, bedenk ook dat het in de waterkolom zal lekken. Dan komt het wel ten goede aan de plant. Nadeel is dan wel dat voor andere planten dit het milieu te basisch kan maken. Alhoewel het natuurlijk de vraag is, hoe snel krijt oplost.

Verlichting

Omdat Raymond niet graag tegen een donkere bak aan zit te kijken, is de verlichting lang aan. Dit kan algengroei bevorderen. Het reflecterende folie is pas aangebracht. Hiermee is de intensiteit van het licht toegenomen. Dit geeft een onbalans.

Haal het reflectiefolie weg of laat de lampen minder lang branden.
Om te voorkomen dat men tegen een "donkere bak aankijkt, kan men de lampen later op de ochtend aandoen.

Gebruik een middagpauze. Dus laat overdag de lampen een uur of twee uit.
De theorie is dat door de middagpauze de CO2 oplossing zich kan herstellen. In theorie klinkt het prima. Echter kijk eens naar een Stricta. Deze plant heeft een interne biologische klok, waardoor hij zich ’s-avonds ‘sluit’. Het licht is dus niet aan die plant besteed, terwijl dit in de middag wel gewenst was.

Bodem

De bodem is erg grof. De kans is aanwezig dat zich hierin vuil ophoopt, maar ook dat de wortels niet goed groeien. Slechte wortels geeft een slechte plant.

Rij naar de Reewijkse plassen. Daar ligt het zand voor het oprapen, en het is en oogt natuurlijk.

De wortels van een plant moeten wit zijn. Als deze zwart zijn en er geen haarwortels groeien is de bodem aan een schoonmaakbeurt toe. De bodem functioneert dan niet.

Laat de bodem schuin oplopen. Dit geeft meer diepte. Maak eventueel terrassen. Het hout kan daarvoor gebruikt worden. Maar ook een gevulde panty met zand werkt als ‘damwand’ prima en is na verloop van tijd onzichtbaar.

De wand

De wand is echt prachtig. Alhoewel hier en daar wat twijfel is over leisteen onder water (olie). Dit wordt door Jan snel naar het rijk der fabelen verwezen. De leisteen welke in de handel is, is niet van dezelfde samenstelling als de leisteen waaruit op grote schaal olie gewonnen wordt. Niet elke leisteen is olie houdend. En mocht je per ongeluk wel olie houdende lei hebben dan is de hoeveelheid zo weinig dat dit geen invloed heeft. Wil men zekerheid? Leg het in water en kijk of je een film op het oppervlak krijgt.

Wat wel een nadeel is, is dat er niet zoals op standaardwanden met een naald of nietje een plant is te hechten. De javavaren zou heel goed als wanddecoratie kunnen dienen. Maar er zijn mogelijkheden te over.

Stop kleine plukjes javavaren tussen de aanwezige spleten of gebruik TEC-7 om de plant vast te zetten op de wand

Wegwerken intern filter

Het filter heeft geen bekleding van leisteen. Ook die vraagt om een mooiere afwerking (alhoewel planten ervoor hetzelfde effect hebben.

Lijm er toch een wand op. Eventueel piepschuim voorzien van (schoolborden)verf of tegellijm, eventueel afgewerkt met epoxyhars. Nadeel is dat dit drijfvermogen heeft, en dus lastig lijmt.
Het filter kan er ook uit, dus is dat geen probleem.

Behandelplan


Zoek de verschillen.

Het uiteindelijk voorgestelde behandelplan is als volgt:

Meten is weten II, de ontbrekende schakels

Het behandelplan klinkt algemeen. En misschien ontbreken er nog wat tips, zoals aanzuren van water met turf, KH verlagen met elzenproppen of osmosewater. De reden is dat de waterwaarden niet bekend zijn. Hierdoor kan een meer gedetailleerde aanpak niet gegeven worden.

Uiteindelijk zal dat een probleem geven, wanneer de waterplanten (deels) vervangen kunnen worden door andere. Dit daar in ieder geval één keer gekeken moet worden naar

Zonder die waarden blijft het gissen waarom planten niet goed groeien. En met kijken alleen, loop je achter de feiten aan. Als er bealging ontstaat, ben je feitelijk al te laat. Met meten kan men proactief handelen.