Bij Freddy bewonderden we in zijn aquarium de Melanotaenia praecox. Een vis die zeker extra aandacht verdient.
De Nederlandse naam: Diamantregenboogvis, is heel goed gekozen. Hij schittert als een diamant en al naar gelang hoe het licht erop valt kan je verschillende kleuren waarnemen.

Deze tropische zoetwatervis komt in het wild voor in de Mamberamo rivier op Nieuw-Guinea. De vis is heel geschikt voor een gezelschapsaquarium omdat het een zeer vreedzame vis is, die het liefst in een school leeft van zo’n 10 stuks. Wel heeft hij voldoende zwemruimte nodig en zijn het niet de meest rustige vissen maar daar moet je van houden.

De Melanotaenia praecox is een van de regenboogvissen die relatief klein blijft. Hij wordt zo’n 5 tot 6 cm groot.

De mannetjes hebben rode vinnen en fellere kleuren (zie boven) dan de vrouwtjes (zie onder). De vinnen van de dames zijn oranjegeel gekleurd.

Erg interessant is het paargedrag van deze vissen. Het mannetje kan prachtig pronken naar het vrouwtje. Iets wat vaak gebeurt net na een waterverversing.

Het is een makkelijke vis waarbij een paar punten van belang zijn. De waterkwaliteit moet goed zijn, wat inhoudt dat dit vaak genoeg moet worden ververst. Ook kunnen ze gevoelig zijn voor stress, waarbij belangrijk is de juiste medebewoners te kiezen. Neem daarbij in acht dat je geen “jagers” in de bak erbij plaatst.

Ook zijn het vissen waarvan bekend is dat ze vaker dan andere vissen de zogenaamde culimnaris infectie kunnen krijgen. Dit uit zich in witte lippen en witte vinnen. Zodra je dit waarneemt moet je dit gelijk behandelen, zodat het niet verder door kan gaan naar de inwendige organen wat dodelijk kan zijn. De behandeling is gelukkig eenvoudig. Direct het water verversen en de temperatuur iets hoger (ca 2 °C) zetten wanneer het een kleine infectie is. Wanneer deze heftiger is, dan bestrijden met medicijnen.

Het aquarium dient minimaal 80 cm. groot te zijn en goed beplant. Ook enige drijfplanten zijn van belang om het licht ietwat te temperen. Als het aquarium zo in de kamer wordt opgesteld dat de ochtendzon naar binnen kan schijnen, kan je deze dieren op zijn mooist bewonderen.

Het is een vis die het liefst een wat gevarieerd menu heeft. Het zijn alleseters die ook diepvries en droogvoer kunnen waarderen.

De kweek is redelijk eenvoudig. Dagelijks kunnen er een tiental eieren worden afgezet en worden bevrucht tussen de planten. De eieren moeten dan wel in een aparte bak worden gezet daar de ouders ook wel van een eitje genieten. Na een week komen de jongen uit die dan met stofvoer moeten worden gevoerd. Ze groeien erg langzaam.

Het is echt een prachtige aanwinst voor je gezelschapsaquarium, zeker als je de ruimte hebt om een behoorlijke school er in te laten zwemmen.