In een discussie over wildvang versus kweekvorm, kwam ook de mening over kleurvarianten bij de kweekvorm aan bod. Eén van de vissen waarbij kleurvariaties bij de kweekvormen bekend zijn, is het prachtige Antennebaarsje. Ook bekend onder de namen Apistogramma ramirezi, Papiliochromus ramirezi en nu Mikrogeophagus ramirezi.

De Mikrogeophagus ramirezi, is erg populair onder de dwergcichliden. En, ondanks het feit dat de originele al zo prachtig is, is er blijkbaar veel vraag naar andere kleurvariaties.

Bij Hoodie in Waddinxveen, een zaak met een prachtige zoetwater aquariumafdeling, kwamen we naast de prachtige originele Mikrogeophagus ramirezi diverse kleurvariaties tegen. Allereerst de wat bekendere kleuren, zoals de Mikrogeophagus ramirezi Gold en de Mikrogeophagus ramirezi Electric blue.

 

Maar we kwamen ook een, voor ons, nieuwe kleurvariatie tegen, die, omdat hij heel veel wegheeft van de goudvisvariant Red Cap Oranda, in sommige documentatie Ramirezi Electric Blue red cap wordt genoemd. Iets wat we dan ook hier maar aanhouden.

De kweekvormen van het Antennebaarsje, oorspronkelijk afkomstig uit Colombia en Venezuela, zijn ietwat groter van maat, het mannetje wordt zo ca. 7 cm. Net zoals het originele Antennebaarsje, zijn ook de kleurvariaties ietwat schuwe vissen die het liefst wat rustige vissen om hem heen heeft.

Alle Mikrogeophagus ramirezi hebben een dicht beplante bak nodig met veel schuilmogelijkheden. Ook houden ze van een stuk hout of platte steen waar ze hun eitjes op af kunnen zetten. Of u nu een kleurvariatie of wildkleur in uw aquarium wilt hebben, het wordt altijd aangeraden om ze per paartje te houden en te zorgen voor holen in het aquarium, daar ze tijdens de paartijd nog wel eens kunnen uitvallen tegen medebewoners.

Gelukkig is het onderscheid tussen een mannetje en vrouwtje best goed te zien. Al is het verschil bij de kweekvormen iets minder. Bij de mannetje zijn de voorste twee rugvinstralen verlengd en bovendien worden ze wat groter dan bij de vrouwtjes. Ook is de achterkant van de rugvin bij het mannetje iets spitser dan bij het vrouwtje, wat ietwat afgerond is.

Ze zijn gemakkelijk wat betreft voer, ze eten eigenlijk alles, variërend van droogvoer tot levend voer, al houden ze wel van afwisseling, anders zou het schade aan hun lever kunnen opleveren en de vissen komen ook beter op kleur als ze goed afwisselend voer krijgen. Het kan zelfs geen kwaad om ze een dag per week helemaal geen voedsel te geven. Antennebaarsjes zijn niet zo geschikt voor de beginnende aquariaan, daar ze behoorlijk gevoelig zijn voor waterwisselingen en chemicaliën. En het overzetten naar een ander aquarium kan risico’s met zich meebrengen. Ook zijn ze gevoeliger voor vistuberculose en met een levensverwachting van zo’n twee tot drie jaar worden ze niet erg oud.

Hoe we ook denken over kweekvormen of kleurvarianten. Het zijn en blijven prachtige vissen die een juweeltje in uw aquarium zijn. En dat geldt voor alle kleurvarianten.