Op eigen benen

Het zat er aan te komen. En het was niet onverwacht. Raymond heeft na lang zoeken een eigen stekkie weten te bemachtigen. En dan gaat die droom in vervulling. Een groter aquarium. Maar dan?

Raymond wist waar in de woonkamer het aquarium kwam te staan. De kast werd gebouwd. En toen kon het aquarium komen. Bestellen, betalen en af laten leveren. En dan op de bewuste zaterdag horen dat het aquarium in de werkplaats beschadigd was. En dat terwijl je ook in Duitsland bij Zoo Zajac had kunnen rondlopen... Nog meer geduld oefenen. En dan... jawel staat het er.

Hij had al een idee. Het zou Azië worden. Een biotoop dus. Maar Raymond werd geremd door de verenigingsleden. Denk na! Heb geduld! Wat ga je doen? Wil je je achterwand zelf maken? Raymond had geduld en wilde zijn achterwand zelf maken. Samen met Wim en Robert is hij aan de slag gegaan.

Bovenstaande foto's waren op de eerste zaterdag. Robert kwam alleen kijken. Raymond had al een zijwand gepurd. Na wat zagen was het dun genoeg om te plaatsen. Zie hieronder. Tevens een foto van Seop. De toen nog kitten van Raymond. Wim en Robert hebben hem zien (op)groeien. Een uitermate nieuwsgierig beest dat ook aandacht vroeg, altijd kwam kijken bij de werkzaamheden, en natuurlijk zo veel als kon iedereen voor de voeten liep.

De achterwand

Een achterwand maken. Hoe doe je dat? Op verscheidene zatermiddagen werd het vorm gegeven. PUR, verf (plakkaat), tegellijm, epoxy, kwasten, mesjes. En een hoop fantasie en durf. De foto's spreken boekdelen.

Op de eerste zaterdag troffen we een zijwand aan, die met een brander was bewerkt. Robert had ook gezegd dat je een brander kon hanteren. Het scheelde weinig of de brandweer was bij Raymond langs geweest. Het gaf wat zwarte rook en dus dacht een oplettende buurman.... Maar de brandweer hoefde niet te komen.
Het zou bij onze vereniging niet de eerste maal zijn. Een ander lid heeft ooit echt schade gehad. Hij had in het aquarium nog wat PUR gespoten en dacht na een tijdje te kunnen gaan branden. Tja, vuur en de gezakte dampen van de PUR gingen niet samen.
Raymond heeft de brander maar afgezworen.

De achterwand bestond uit piepschuim met daarop PUR gespoten. Klaar om bewerkt te worden.

Raymond kreeg als opdracht voor de volgende week, pur meer op de achterwand, dan kan het drogen en kunnen we het gaan snijden/ Dat deed hij. En Robert kon aanvallen. Raymond en Wim keken wat bedeesd. Moeten wij dat ook doen? Ja. Snijden!

De koffiebekers boven waren niet voor koffie. Robert opperde het idee om Crypto's in de wand te laten groeien. Maar dan ga je opnieuw purren, en moet iets het tegen houden...

Raymond had iets van, het zal. Het is wel vrolijk. Maar goed ik ga purren.

Het leek wat te worden. Dan maar drogen. De week erna op een zijwand tegellijm aanbrengen. En Wim kom verder snijden (dat durfde hij nu ook) aan de achterwand. En kon ook op de achterwand de tegellijm worden gesmeerd. Beetje mengen met verf voor wat kleurideetjes.

Een week later. Het idee is er. Maar te licht. Eerst maar eens kijken of schoolbordenverf in de naden helpt.

Als iemand ooit in het Kröller-Müller Museum is geweest, kent men de keramische tuin. Een vage echo.

Dan maar meer kleur (plakaatverf).

Het bleef te licht. Dus werd er meer bruin en zwart aangebracht. En ging Raymond aan de slag met de leidingen. Toen Wim en Robert een week overslagen, en daarna het resultaat zagen, waren ze blij. Keurig weggewerkt. En toen kon het mes erin. Want ja, het moet ook nog in een aquarium.
Dat was spannend. Maar goed het lag in twee stukken. Het paste. En toen werden we stil. Raymond pakte zijn hout voor een eerste indruk. Die dag hebben we alleen gekeken.

Een week later.

Hoe het verder ging? Epoxy en kit op de snijrand. Daarna hout kopen. En dat was een stuk uit miljoenen. Toen Wim en Robert het zagen waren ze verkocht. Na wat opbouwen en afbouwen, stond het. Dus er kon worden gevuld, toen de planten ook binnen waren.

En als de mist is op getrokken...

Daarna finetunen en vissen vrij laten. Maar ook weer snel aan de slag, want nu zal de kast de finishing touch mogen krijgen.