Uit de oude doos

Vroeg‚‚h, had je nog echte mannen, treinconducteurs die je kaartje doorboorden, kon je je kuiten nog branden aan een Kreidler... Iemand zal nog wel de volledige tekst hebben van die reclame. Van na het tijdperk maand, na maand, King Corn en die witte muis die graag een bepaalde kaas at. In ieder geval schijnt het vroeger altijd beter geweest te zijn...

Ook in de hobby? Soms zou je het bijna geloven. Want waarom CO2 gebruiken, als vroeger de Rotala macandra je bak uitgroeide!

Dit onderdeel van de site grijpt terug op vroeger. Artikelen van toen zullen hier vindbaar zijn. Hoe dacht men toen? Wat deed men toen? Kan het nog steeds? Zonder geschiedenis geen heden. En misschien, heel misschien, had men toch wel gelijk...

Heeft u goede herinneringen aan een tekst? Geef het door aan Robert Koelman (ong@rgkoelman.nl). Mocht het passen, dan vindt u het hier terug.

De wet van Liebig, ook wel de wet van het minimum. Wie anno 2012 op internet zoekt naar hoe het beste planten aan de groei kunnen worden gebracht, struikelt over deze term. Of dit nu in de vorm van een methodiek is, of bij winkels die voeding verkopen. Op fora wordt er mee gekoketteerd en "hier en daar" nagekakeld. Het is de moderne aquaristiek. Oudere aquarianen snappen dat niet.

Toch?

Wanneer ik de Encyclopaedie voor de Aquariumhouder uit 1947 er bij neem, heb ik daar toch een iets andere mening over. De aquariaan uit die tijd was welopgeleid of deed daar wat aan. Het is een losbladig boek, want de kosten moesten gedrukt worden (1947!), zodat het bereikbaar was voor een grotere groep.

Waarom dat andere beeld? Lees de onderstaande (delen van) pagina's. Een bijzonder heldere uitleg is m.i. de kwalificatie. Zonder verleden geen heden. Jammer dat het verleden wel eens vergeten wordt. Want toen wist men toch niets?

1947 Wet van Liebig

1947 Wet van het minimum