De één een nieuw huis en nieuw aquarium de ander de tweede hands van die ene. Oftewel de schrijver van dit log hoort ook bij de three stooges die dezelfde werkgever en dezelfde hobby delen. Maar met passie.

5 jaar zonder…

Vijf jaar geleden heb ik afscheid genomen van mijn aquarium, een Juwel Vision 180. Inderdaad, die met de gebogen ruit. Daar was ik achteraf niet zo blij mee, vanwege de kijkhoek. Waarom stop je? Eenmaal het aquavirus opgelopen, dan raak je dat toch niet meer kwijt? Ik kon niet voldoende tijd besteden aan het onderhoud, druk met werk, opgroeiende kinderen, verminderde interesse, veel weg. De plausibele redenen. Nu ja, gestopt? Nee, laten we zeggen dat de hobby op een laag pitje gezet werd, en er nog steeds met veel interesse naar iets nieuws op aquagebied werd gekeken. De afgelopen jaren wel met een klein aquarium aan het pielen geweest (25 liter) maar dat gaf behalve de nodige frustratie bij mij niet het volle plezier.

Het bleef kriebelen, mede gedreven door twee fanatiekelingen waarmee ik 1 of 2 keer per jaar op aquaronde ga door Nederland, België en Duitsland, heb ik een paar maanden geleden de knoop doorgehakt om toch weer met iets te beginnen. En wat wil de situatie, aquariaan Marco gaat verhuizen en had nog een bak over. Eén van een mooie maat om weer mee te starten, zeker daar ik niet veel ruimte heb om deze te plaatsten. Het is een Lido 120.

Eerste stap

Vrijdag 24 januari, de dag van de aquariumdeal op de parkeerplaats van ons werk, kleppen open en over zetten. Alles is heelhuids overgekomen en als eerste in de schuur geplaatst voor het nodige pré-plaats-werk. Eerste stap was het spuiten van de buiten randen (waren zwart) in de schuur. Met gelijk een tip: doe het met een rollertje! Het was wel even wat werk om dit mooi te krijgen en ik heb heel wat spuitbussen gebruikt, maar uiteindelijk dus toch gerold. Het spuiten toonde de nodige onhandigheid. Ik had de buitenkant mooi afgeplakt met tape en kranten en ben toen gestart met spuiten… Nadat de nevel optrok van een eerste laag bedacht ik nevel…. mmmm, dat is niet handig voor alles om me heen: fietsen, vazen, kerstspullen.Toch maar even wat doeken ophangen. Oeps, ik had ook de binnenkant van het aquarium moeten af plakken! Helaas het leed was al geschied, ik bezat nu melkglas, leuk voor decoratie doeleinden, helaas niet echt toepasbaar voor een aquarium. Maar het geluk was aan mijn zijde, dit was nog goed schoon te maken met een droge doek. I could see clearly again. Waarna ik de rest ook heb afgeplakt.

De plaatsing

Volgende fase was het op maat maken van de keukentrolley, deze was voorzien van wieltjes aan twee pootjes, en het ding was tevens te hoog (81 cm). Ook het inkorten van het tafeltje werd door wat knulligheid aan mijn kant uiteindelijke een opgave. Wieltjes eraf, maat opnemen van de pootjes zonder wieltje, 72,5 cm…. 72,5 cm … 72,5 cm. Prima zagen. Maar, Annemieke mijn vrouw was met koffie bezig, grapte nog, wel evenveel van beide pootjes afzagen hoor… Tuurlijk hèhè doe ff normaal, ben een pro in zagen…, eerste pootje heb ik al gedaan hoor en dat ging goed op 71,5 cm…. 71,5 cm….. 71,5 cm…. Trolley terug op de grond, heu dat is vreemd een hobbelpaard hoe kan dat nou. Maar goed ook dit was weer op te lossen, niet door verder inkorten, want dan wordt het een drama en heb je binnen no time een Japans tafeltje, leuk voor de sushi en sashimi, maar die laat ik liever levend zwemmen in de bak. Door een 1 cm blokje onder het te korte pootje te plakken/schroeven redden we het. Geheel omdraaien en niemand die het ziet. het tafelblad bleek ook nog eens krom, maar dat viel met wat schroeven en steuntjes recht te krijgen. Je wil geen onevenredige verdeling hebben van het gewicht.
Ik heb in een heel ver verleden, ik woonde nog thuis, was jong, zat op school, een akkefietje gehad met een breuk in de ruit. Voor de vakantie nog even ’s avonds het aqua gereinigd, snoeien, water er in stenen er in klaar. Helaas midden in de nacht werd ik gewekt door sijpelend water, snel bed uit, dacht dat ik de slang niet goed aangesloten had van de buitenpomp. Helaas was de bak al haast leeg, lag aan de barst in de voorruit, een steen was omgevallen tegen de ruit, en dat een paar uur voor we op vakantie zouden gaan. De familie was not ammused, tot overmaat van ramp ook nog een stroomschok gehad omdat ik zo snel mogelijk de stekkerdoos van de grond wilde halen…. Dzengggg, tja daar kan je op wachten met een doorweekte stekkerdoos. Ik heb het overleefd en de vakantie naar Zweden is niet in gevaar gekomen. De vissen… daar wil ik het niet over hebben.
Maar goed terug naar het heden.

De bak staat nu in de hoek van onze keuken, geen direct invallend zonlicht en de elektra voorzieningen in de buurt. Filteren verloopt op dit moment over pijpjes (eerste korf), actieve kool (1/2), grove spons (1/4) en fijne watten (1/4). de actieve kool gaat er uit als de volgende plantjes er in gaan, dit weekend misschien CO2 of toch geen CO2, verderop mijn overdenking?

Eerste “Bewoners”

Vier februari. Deze week heb ik van Marco een stuk stilleven gekregen, uit onderhandeling hoor, het aquarium had een defecte filterpomp, tja. Prijs was met werkende pomp, resultaat, een mooi stuk kienhout met daarop een tweetal varens. Ben benieuwd of het groen aan slaat. Op onderstaande foto is de plaatsing zoals het nu is na wat passen meten en zagen, er zitten een aantal uitstekende takken onder het zand, er komt sowieso nog meer hout in, tegen het filterhuis en richting de hoek links voor, ter versterking van het zeg maar 3 dimensionale effect.


 

Naast de eerste planten zijn er ook al een aantal bewoners het aquarium in getrokken, diverse (kleine) slakjes. Kan een ware plaag zijn, maar je houdt dit toch niet tegen. Bovendien zorgen deze aquarium nomaden met hun rugzakhuisje voor de nodige opruimwerkzaamheden, dood visje die je niet ziet, overtollig voer, beetje ploegen van de grond voor de plantjes.

CO2 or COnee, that is the question

Door mijn aquariumverleden was ik nog in het bezit van een half automatische CO2 installatie, uiteraard niet mee verkocht vanwege de nieuwprijs en wat je er uiteindelijk voor krijgt als je via marktplaats verkoopt, altijd handig voor later. Inspectie, na me helemaal wezenloos gezocht te hebben, waar was de fles gebleven, werd mijn vermoeden waarheid, de CO2 fles is al 4 jaar over de keurdatum. Soms doen ze niet moeilijk bij de aquariumwinkel, maar je wil niet het risico lopen dat door jouw fles iemand ongelukkig wordt vanwege een rot ventiel of zo, deuk in zijn hoofd van een fles, oog kwijt, plafond kapot, winkelinventaris naar de… vanwege een projectiel… Noem maar op.
Het is een set van Dennerle, werkte prima met de 500 gram fles, zou voldoende zijn voor zeker 4 – 5 maanden happy uitstoot (kon ik het maar opvangen van mijn auto, 124 gr per km). Ooit wel eens gedacht dat de regering aquariums moet subsidiëren, je vangt de CO2 aan land en gebruikt het om je aquaplanten te laten groeien en zuurstof te produceren. Je krijgt dan standaard naast je aardgas, water, glasvezel en elektra aansluiting een CO2 aansluiting afgemonteerd in de meterkast. Is er ook geen discussie over de grootte van het aquarium, moet gewoon zo groot mogelijk met veel planten. Idee is leuk, uitvoering is een ander verhaal.

Maar goed terug naar mijn stuk. Ook de overige attributen van de set behalve het magneetventiel tonen sporen van ouderdom. Herkeuren van de fles kost al snel 60 euro, dat kost een nieuwe ook als je een beetje zoekt en zelfs goedkoper inclusief vulling, dus dat doe je niet zo even. Conclusie, had dat ding 5 jaar geleden op markplaats gezet en er een goeie fles Whisky van gekocht dan had je er nog iets aan gehad.

Omdat ik, kom ik verderop op terug, voor een gezelschapsaquarium wil gaan met een diversiteit aan planten en vissen in een multiculturele samenstelling, verwacht ik CO2 toch wel als essentieel onderdeel van de biologische stabiliteit nodig te hebben: planten hebben dit element nu eenmaal nodig en worden daar, naast licht, de juiste temperatuur en mest (in sommige gevallen zelfs wat ijzer), veel gelukkiger van, het happystof zeg maar, geen stikstof.

Biologie van het nieuwe aquarium

Tja, de samenstelling, de biologie van het nieuwe aquarium, reden van menig heftige forumdiscussie, voor- en tegenstanders van de biotoop clashen hierover, zoek de forums maar na. Aangezien het glazen diorama in de keuken staat is dit momenteel ’s avonds tijdens het eten ook dagelijks onderdeel van de tafeldiscussie in ons huis, op een ander niveau dan in een “specialisten” forum, dat wel. Maar wel meningen die in zekere zin gerespecteerd moeten worden.

Mijn zoon wil graag garnalen, mijn dochter wil grote vissen, komen er van die maandingen in of wat anders groot zegt ze dan, anders vind ik het niks, bijna 16 puber, dat heeft zo zijn uitdagingen! Wat mogen wij kiezen? ik vind die rood met blauwe wel leuk en ga zo maar door. Het idee biotoop heb ik toen maar los gelaten, ik denk dat het dan lastig, eigenlijk onmogelijk wordt, om aan alle wensen tegemoet te kunnen komen. Uitleggen dat niet alles bij elkaar kan, pH waardes, temperatuur van het water, gedrag van vissen als ze met elkaar worden gehouden, dat sommige vissen ruimte nodig hebben en met meer dan 1 of 2 gehouden moeten worden of andersom, is leuke stof voor aquarianen onder elkaar en lijdt daar soms zelfs tot verbale oorlog. Met kinderen en een echtgenoot is dat toch anders, je kijkt er immers dagelijks met 8 ogen naar en die wil je wel tevreden houden anders verliest het aquarium snel draagvlak en daardoor bestaansrecht. Geloof me, die fase heb ik menig maal gehad met mijn oude bak, het lijkt wel een oerwoud, ik zie geen vissen, het water stinkt... Resultaat: einde aquarium.

Voorlopig zullen er alleen planten in komen uiteraard, eerst 4 weken draaien met planten, eventueel CO2, wat slakken, vakantie tussendoor en dan in maart als alles stabiel is, en daar ga ik wel van uit met alle ervaring om mij heen, ahum... de eerste vissen erin. Als mijn aquarium kompaan Catweazle (Robert dus voor de leden van Ons Natuurgenot), mij wat plantjes doet toe komen en niet op weg naar ons werk onder het, jawel, aquaduct van Gouda, hoe verzin je het, er achterkomt dat hij ze wel heeft gesnoeid maar niet heeft meegenomen, dan kan het opstarten en indraaien echt gaan beginnen...


 

En na twee maanden staat het er dan zo bij: