Debutantenkeuring

Tijdens een vergadering van ons district (DZHN), werd de vraag gesteld hoe we keuringen nog aantrekkelijker konden maken. Dat idee is uitgewerkt tot de Debutantenkeuring. Een rare naam voor iets heel leuks...

Leden van verenigingen doen mee aan huiskeuringen. Met mooie aquaria. Maar dan is er altijd weer een collega "beter". Die heeft meer punten. En waarom? Er wordt meer voldaan aan de eisen van de NBAT. Of de planten stonden er even minder mooi bij. Veel leden komen dan ook nooit in aanmerking om aan de districtskeuring mee te doen. Dus al die mooie vivaria blijven verborgen in verenigingen.

Als die aquaria alleen bekend blijven binnen de eigen vereniging dan is dat is jammer. Vooral ook omdat binnen andere verenigingen zo een vivarium als verademing of inspiratie kan dienen. Verademing omdat het herkend wordt als "zo denk ik ook", of dat men denkt "dat wil ik ook".

De debutantenkeuring is daarom bij uitstek de mogelijkheid om die vivaria te tonen. In het district. Zodat iedereen kan genieten. Om de drempel zo laag mogelijk te houden, komt er geen keurmeester langs, maar wat medeaquarianen. Die toch anders kijken. En de punten? Die worden verzorgd door de aanwezigen bij de presentatie. Gewoon stemmen. Voor de leut.

De derde aflevering. De deelnemers:

Dus van vier verenigingen was er interesse. En met 7 deelnemers was er veel te zien. Jos Koster was weer bereid om de fotografie te verzorgen. Op 9 mei was bij Azolla de uitslagavond. Bij de jubilerende vereniging Azolla.

En wat een avond het was. Met veel plezier werden tips gegeven, maar er werd ook veel gelachen. Alhoewel de op muziek gezette uitslag, de spanning tot het laatste moment opdreef, was iedereen een winnaar. En alle deelnemers kregen als aandenken een foto van hun trots.

De uitslag vindt u hier natuurlijk ook.

Cor - Aan tafel [A1]

Voor de één een meubel, voor de ander een wonder der techniek, voor Cor zijn trots. Het was even wennen voor de aanwezigen.

Het aquarium is 100 x 100 x 50, en bevat een goede 400 liter water. Met drie zichtruiten is er moeilijk een "hoofdruit" aan te wijzen. De vierde zichtruit is feitelijk een dekruit. Helemaal gevuld ligt deze onder water. Dus nooit condens.

Twee binnenfilters verzorgen de stroming. Deze zijn geplaatst tegen de 4e "dode" kant.

De verlichting is vier maal een T5 aan de zijkant. Cor is nog aan het bekijken hoe er meer licht "boven" kan.

Decoratie: Myriophilum, Echinodorus, Microsorium Pteropus, Saururus cernuus (Leidse plantje), Alternanthera rosaefolia, Cryptocorine wendtii, Cryptocoryne crispatula var. Balansae, Hydrocotyle leucocephala, Heteranthera zosterifolia, Hygrophila polysperma, Shinnersia rivularis.
Dit zijn dus 11 soorten op, tja op hoeveel voorruit? 100cm, 200cm of 300 cm?
Dieren: 4 Pterophyllum scalare, 35 Paracheirodon axelrodi, 5 Corydoras sterbai, 5 Xiphophorus maculatus, 5 Otocinclus affinis, 2 Chromobotia macracanthus

De waterwaarden:

De cijfers die door de aanwezigen aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 6,8
Decoratie 5,8
Dieren 6,4
Waterwaarden 6,4

Tips van de beoordelaars

Met 3 vooraanzichten is inrichten een hele klus. Opties zijn een biedermeier vorm of een aflopende vorm. Het nadeel van een biedermeier is wel dat dan een plant in het midden mag komen te staan die weinig licht nodig heeft. De huidige Echinodorus is een goed startpunt.
Cor is al begonnen met zijn vereniging om meer licht te maken, met behulp van LED, maar dat is uitdagend. Spots bleken geen optie.
De optie van een biotoop, denk aan Malawi, werd vrij snel naar het rijk der fabelen verwezen, i.v.m. de grootte van stenen.
Iedereen begreep dat dit aquarium toch wel een hoge moeilijkheidsgraad heeft, en daar heeft men respect voor. Zeker ook omdat inrichten niet op ooghoogte kan.
Er was enige twijfel over de hoogte in combinatie met maanvissen.
Eindconclusie? Respect!

Als extra een drietal, door Ivo en Mascha beloofde, films, waarbij verschillende vormen van inrichting worden getoond. Als de kleine driekartier van dit materiaal opgeteld wat te gortig is: de derde laat het eindresultaat zien.

Gerrit - Kweken zit in de genen [A1]

Gerrit heeft veel planten gekweekt. Nu kweekt hij deze nog, maar nu als hobbm2oUzP7CL4My. Hij heeft veel emerse kweken in zijn kas staan. Dus Azolla, heeft voorlopig een stabiele aanvoer.

Gerrit zijn aquarium is een echte "slabak". En een grote! Met 190 x 60 x 60, bevat deze zo een 550 liter. Er staat een bioloog onder. De verlichting bestaat uit vier maal een T5. Voor extra reflectie is er wit plexiglas aangebracht. Nooit meer verven dus.

Er wordt ververst met regenwater, en de eigen Anthurium-mest wordt gehanteerd.

Er was een weinig blauwalg zichtbaar.

Decoratie: Alternanthera rosaefolia, Vallisneria spiralis, Hygrophila difformis, Hygrophila polysperma, Luwigia repens, Lobelia cardinalis, Cryptocorine wendtii, Nymphaea, Staurogyne repens, Heteranthera zosterifolia, Bacopa caroliniana, Cabomba, Nymphoides ezannoi, Microsorum pteropus, En een onleesbare aantekening
Dieren: 12 Phenacogrammus interruptus, 25 Paracheirodon axelrodi, 7 Aplocheilus lineatus (goud), 7 Corydoras sterbai, 10 Barbus titteya, 2 Crossocheilus oblongus

De waterwaarden:

De cijfers die door de aanwezigen aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 7,0
Decoratie 6,7
Dieren 6,7
Waterwaarden 6,7

Tips van de beoordelaars

In eerste instatie leek het aquarium groen. Oftewel men was op zoek naar rood. Maar tegelijk werd ingezien dat de bladvormen zeer afwisselend waren. En dat is veel subtieler. En het rood komt vanzelf. Want het aquarium is nog jong. Dus er staat al heel wat!
De Echinodorus links zou een plek als blikvanger verdienen, alhoewel de keuze slim is, daar in de hoek weinig licht valt.
De Lotus lijkt wat naar voren te staan. Lijkt.
Gerrit geeft aan nog zoekende te zijn. Dat mag. Hij mag nog wat experimenteren met de grootte van de groepen planten. Sommige zijn net te groot, anderen iets te klein. En voor de huiskeuring zou de symmetrie van herhalende plantgroepen veranderd kunnen worden.
De doorkijk is mooi, maar misschien iets te centraal.

Cees - Voor de laatste maal? [A2/3]

Het nieuwe aquarium, althans de ombouw, stond al te schijnen in de woonkamer. Het wordt groter dan zijn huidige aquarium. Een aquarium van 190 x 38 x 60, zeg zo een 350 liter. Gefilterd door JBL en Eheim pomp. Verlicht met 2 T8 en (EASY) Led 120. Daar was Cees niet helemaal weg van.

In zijn nieuwe aquarium wil hij misschien geen achterwand. Gewoon misschien wel de achterruit verven. Want hout is op hele slimme wijzes te verwerken. Want wie ziet in onderstaande aquarium daar de bevestiging van?

Decoratie: Echinodorus, Vallisneria spiralis, Hydrocleis nymphoides, Nymphea zenkeri, Ceratopteris cornuta, Microsorum pteropus, Nymphaea glandulifera
Dieren: 9 Symphysodon discus, 1 Crossocheilus oblongus, 9 Corydoras (Sterbai en Panda), 5 Pelvicachromis pulcher

De waterwaarden:

De cijfers die door de aanwezigen aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 7,6
Decoratie 6,9
Dieren 6,8
Waterwaarden 6,8

Tips van de beoordelaars

De eerste vraag was direct hoe het hout was aangebracht. Cees liet met moeite los, dat er plexiglas strips op de stabilisatiestrips liggen waaraan met een schroef het hout is vastgemaakt. Schuiven is dus mogelijk!
Cees wil geen achterwand meer. Want elke cm telt. Ook in zijn nieuwe grotere aquarium. Schoolbordenverf aan de buitenkant, dan wel folie dat op de auto wordt aangebracht zijn opties. Schoolbordenverf leverde veel heimwee en discussie op. Het kan gaan spiegelen, wanneer het licht er verkeerd op valt. Maar er waren minimaal 3 aanwezigen die het ook hanteerden. Dus ervaringsdeskundigen. Klik op de foto hiernaast om de negatieve versie te zien. U herkent vast Willem van Wezel.
Een waarschuwing werd wel gegeven. Met een zwarte achterwand wordt dieptewerking maken, een uitdaging. De zichtlijnen van het hout worden dan bepalend. Maar Cees zal dat vast helemaal netjes uitwerken.

Teun - Met dank aan mijn vrouw [A2/3]

Teun werkt op zee. Dus het is niet alleen zijn aquarium, maar ook dat van zijn vrouw. Teun is weg van Zuid-Amerika. Wat ook in dit aquarium van 120 x 50 x 60, zeg 290 liter, duidelijk zichtbaar is. Het is het enige aquarium met CO2-toevoeging. Met een TaiFun wordt deze in het aquarium opgelost. De fles is gezekerde. Logisch. Verversen gaat met onder meer osmose water. Een Eheim III is verantwoordelijk voor de filtering en verwarming.

Van de 4 T5 lampen branden er maar 2. De achterste twee zijn te rood. De zelfgemaakte eigen wand, wordt daardoor zeer mysterieus.

Decoratie: Fissidens fontanus? (echte naam volgt), Echinodorus tenellus, Nymphaea glandulifera, Nymphoides hydropylla 'Taiwan', Echinodorus, Riccia fluitans, Potamogeton gayi
Dieren: 2 Pterophyllum scalare, 23 Hyphessobrycon amandae, 7 Corydoras julii, Anetoma helena, 3 Hemichromis bimaculatus, 3 Nannostomus eques, 3 L201

De waterwaarden:

De cijfers die door de aanwezigen aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 6,8
Decoratie 6,7
Dieren 7,0
Waterwaarden 7,0

Tips van de beoordelaars

Teun zijn Juwel. Hij is verhuisd en op zoek naar een grotere bak. Maar het moet onderhoudbaar zijn. De eigengemaakte achterwand is een blikvanger. Maar de bak oogt wat licht. Misschien kleuren met wat kookvocht van beukebladeren? Of eventueel pvc om de buizen zodat wat licht wegvalt?
En misschien mar er nog wat meer hout bij. Een slagtand rechts van boven naar beneden?
Niemand kon zijn CO2 opstelling vinden. Klasse!
Het oplopend mos links deed de aanwezigen watertanden.
En dat zijn vrouw ook een plant mag introduceren, ook al hoort deze niet in Amerika? Ach, dat is logisch. Want als binnen 6 weken de geleidbaarheid van 400 naar 420 microsiemens gaat, is dat toch wel een applausje waard.

Anton - Na regen [A1]

Anton had het wel even gehad met aquaria. Alles zat tegen. Maar ja, zo een donkere hoek is ook niets. Dus om mee te doen toch weer vullen, en tijdelijk dan maar goudvissen. Die gaan naar de vijver, nadat hij alle tips voor zijn aquarium heeft overdacht.

Het aquarium is 180 x 48 x 65, en bevat zo een 450 liter water. Er hangen 3 T8 boven. Twee Eheims zorgen voor de filtering. Anton heeft er ook nog een kleiner aquarium naast.

Decoratie: Elodea, Microsorum pteropus, Ceratophyllum demersum, Lobelia cardinalis, Pistia stratiotes, Lilaeopsis novea-zealandia?
Dieren: 15 Carassius auratus auratus

De waterwaarden:

De cijfers die door de aanwezigen aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 6,9
Decoratie 6,4
Dieren 6,2
Waterwaarden 6,2

Tips van de beoordelaars

Misschien was Anton wel het meest nerveus. Want wat stelt dit aquarium, na al die tegenslag nu voor? Hij kreeg als tip, vooral nergens meer aan te komen. De dieptewerking van de achterwand en takken zijn fenomenaal. Zeker ook die overhangende stukjes achterwand.
Misschien gewoon iets minder licht, beukebladeren als dek op het zand, en een grote school Zuid-amerikaanse vissen. Misschien wel de amandea of kardinalen.
En eventueel wat Echinodorussen? Om niet af te leiden van het hout?
Overigens is volgens allen Anton het goede voorbeeld voor alle aquarianen die een "keuring" eng vinden. Na zoveel tegenslag, het roer om gooien en om tips vragen, dus willen leren. Super. Gewoon altijd meedoen dus!
En met dank aan Mascha en Ivo, een fimpje waarin duidelijk wordt waarom de door Anton gekozen inrichting zo veel beter is dan naar beneden stekende slagtanden.

Alexander - Aquarium 2.0 [A2/3]

Alexander, of liever Sander, is begonnen met een aquarium met een reden. Dat mag en zal nooit weggaan. Maar hij wilde groter. En dat is ruimschoots gelukt. Met een aquarium van 120 x 70 x 70, zo’n 470 liter, ging hij groter. Een SunSun is afdoende voor de filtratie. Verlichting via Aquarayled met dimmer. En als achterwand hout. Hout dat je nooit vind. Daar moet je tegen aanlopen.

Decoratie: Vallisneria spiralis, Echinodorus, Hydrocharis morsus-ranae, Anubias
Dieren: 16 Paracheirodon innesi, 3 Pterophyllum scalare, 4 L204, 6 Corydoras panda, 15 Hyphessobrycon erythrostigma

De waterwaarden:

De cijfers die door de aanwezigen aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 7,4
Decoratie 6,9
Dieren 7,1
Waterwaarden 7,1

Tips van de beoordelaars

En Cees lachtte in zijn vuistje. Een zwart geschilderde achterwand. En wat een hout. Wow! Waarom staan er planten voor, was de verzuchting...
Als de bodem wat donkerder zou zijn (bladerdek en kooknat ook het aquarium in) en eventueel voorzien van Echinodorus magdalensis/quadrostaticus, dat de holen wat verbergt...

Raymond - Mijn droom [A2/3]

Het aquarium van Raymond heeft Sri Lanka erop gestempeld. Raymond wilde een hele specifieke biotoop. En wat voor een. Met 200 x 60 x 50 bevat het zo een 480 liter. Een Fluval fx6 en een Eheim zorgen voor de filtratie. En 4 T5, die ooit worden vervangen door LED, verlichten speels dit aquarium.
Een bijzonderheid: Raymond gebruikt dekruiten.

De achterwand is een zelfgemaakte creatie, waar meerdere leden aan hebben mogen meewerken.

Decoratie: Cryptocoryne wendti, Vallisneria spiralis, Vesicularia dubyana, Shinnersia rivularis, Bacopa
Dieren: 75 Barbus titteya, 25 Pethia nigrofasciata, 30 Pangio kuhlii kuhlii

De waterwaarden:

De cijfers die door de aanwezigen aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 8,1
Decoratie 7,7
Dieren 7,9
Waterwaarden 7,9

Tips van de beoordelaars

De zelfgemaakte achterwand oogste veel lof. Evenals het hout. Alhoewel dat "losser" van de wand komt te staan als de Vallisneria iets meer naar links zou doorlopen.
De visie van een groot veld Cryptocoryne kon iedereen delen. En men weet zeker dat ook dat diepte gaat geven.
Misschien zou links op de gulden snede een Barclaya longifolia een blikvanger kunnen zijn. Blyxa aubertii zou ook kunnen maar is misschien te sprieterig, dus te weinig afwisselnd t.o.v. de crypto's.
Het eerder aan Raymond gegeven levermos zal op het hout worden aangebracht.

De uitslag

De cijfers zijn het resultaat van een stemming (26 stemmers) over meerdere criteria: eerste indruk (WOW), decoratie, dieren en de omstandigheden. Het eindtotaal is met bonuspunten en weging van de verschillende onderdelen.

  1. Raymond (Ons Natuurgenot) 1303,8 - 8,0 [A2/3]
  2. Gerrit 1207,2 - 7,4 (Azolla) [A1]
  3. Cees (Azolla) 1153,5 - 7,1 [A2/3]
  4. Alexander 1149,4 - 7,1 (Ons Natuurgenot) [A2/3]
  5. Teun (Rijswijkse) 1140,8 - 7,0 [A2/3]
  6. Cor 1131,1 - 7,0 (Danio Rerio) [A1]
  7. Anton (Azolla) 1059,6 - 6,5 [A1]

Maar elke deelnemer is een winnaar, en zij kregen allen een mooie door Jos verzorgde foto van hun aquarium.