KIEK (Debutantenkeuring)

Tijdens een vergadering van ons district (DZHN), werd de vraag gesteld hoe we keuringen nog aantrekkelijker konden maken. Dat idee is uitgewerkt tot de Debutantenkeuring. Een rare naam voor iets heel leuks...

Leden van verenigingen doen mee aan huiskeuringen. Met mooie aquaria. Maar dan is er altijd weer een collega "beter". Die heeft meer punten. En waarom? Er wordt meer voldaan aan de eisen van de NBAT. Of de planten stonden er even minder mooi bij. Veel leden komen dan ook nooit in aanmerking om aan de districtskeuring mee te doen. Dus al die mooie vivaria blijven verborgen in verenigingen.

Als die aquaria alleen bekend blijven binnen de eigen vereniging dan is dat is jammer. Vooral ook omdat binnen andere verenigingen zo een vivarium als verademing of inspiratie kan dienen. Verademing omdat het herkend wordt als "zo denk ik ook", of dat men denkt "dat wil ik ook".

De debutantenkeuring is daarom bij uitstek de mogelijkheid om die vivaria te tonen. In het district. Zodat iedereen kan genieten. Om de drempel zo laag mogelijk te houden, komt er geen keurmeester langs, maar wat medeaquarianen. Die toch anders kijken. En de punten? Die worden verzorgd door de aanwezigen bij de presentatie. Gewoon stemmen. Voor de leut.

Maar die naam... Sinds editie IV heeft het district het daarom omgedoopt in Kiek.

2017. De vierde editie. De naam is vanaf heden Kiek, daar dit toch meer de lading dekt. Op 6-6 was de presentatie en stemronde bij AV Danio Rerio. Een avond met een goede opkomst, ondanks het weer.

Met de inschrijving van drie verenigingen hadden we 8 deelnemers. Van herintreders tot "wij willen weer meedoen, want de progressie mag getoond". Jos Koster legde alles vast op de digitale plaat.

De deelnemende verenigingen:

De deelnemers:

En met 8 deelnemers was er veel te zien. De rode draad plantenaquaria, met twee uitzonderingen, waarvan één een vreemde eend in de bijt was, maar toch veel respect opriep.

En wat een avond het was. Met veel plezier werden tips gegeven, gelachen. Alhoewel de op muziek gezette uitslag, de spanning tot het laatste moment opdreef, was iedereen een winnaar. En alle deelnemers kregen als aandenken een foto van hun trots.

De uitslag vindt u hier natuurlijk ook.

En speciaal voor de aanwezigen. Lees eens bij P. Plantinga de [CO2]-formule na. Zie hier voor meer informatie.

J. Zandbergen - Wilde jungle [A1]

De spits afbijten. Moeilijk. Ook voor de stemmers. Want je kan niet al je kruid verschieten. Het aquarium is 120 x 60 x 60. Regenwater is de bon van verversing. Een ledstrip en 3 T8 vormen de verlichting. CO2-toevoeging, Eheim 2211 en 2213, een beveiliging voor na stroomuitval en een doseerpomp complementeren de techniek.
Beveiliging na stroomuitval? Ja. Want potfilters wil je niet aan laten slaan na stroomuitval. En dan alle dode bacterieën in de bak laten blazen.

De deelnemer heeft pogingen gedaan om de Japonica's te kweken. Jongen kwamen er, maar groot brengen was lastig.

Decoratie: 14 planten op 120. Onder meer Levermos, Ambulia, Vaan, Blyxa japonica en Pogostemon gayi
Dieren: Niet te veel soorten. Onder meer: Guppy, Ancistrus, Corydoras aeneus, Kardinalen en Caridina multidentata (japonica)

De waterwaarden:

De cijfers die door de aanwezigen aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 6,7
Levende have 6,7
Waterwaarden 6,0

Tips van de beoordelaars

Als eerste kwam naar boven dat de KH wel wat hoger mag. KH plus of het porje Sera zouten. Dat laatste leverde discussie op. Waarom zouten toevoegen bij regen- of osmosewater. Meng dan wat meer leidingwater. Maar dat is toch minder bewust. Bij zouten toevoegen heb je het meer onder controle.
Het waterpest, hoe nuttig ook, wordt als slordig ervaren. En een tikje meer rood zou misschien niet misstaan. Of een stukje hout rechts? Maar dat is een zichtruit.
Een eye-opener was misschien de bodem meer laten oplopen. En ja, dat zakt, maar bij schoonmaken kan je het opgezogen grind naar achter laten vallen. Het woord terras viel ook nog. Maar is dat niet ouderwetsch?

S. Van der Kris - Plantenweelde [A1]

Hoeveel planten kan je kwijt in een 130 x 60 x 60? Tijdens het fotobezoek is niet eens een poging gedaan om alle namen op te schrijven. Maar wat maakt het een (gezonde) indruk. En dan die Riccia. Hele volksstammen zijn in de weer met gaas, visdraad, staalgaren enzovoorts. De deelnemer merkt dan doodleuk op, dat hij er wat grind op stooit en dan blijft het ook zitten.

De techniek bestaat uit een 4-tal led strips, een JBL 901 en 1500, CO2 en een Eheim skimmer. Plantenvoeding wordt gedaan volgens de estimative index

Decoratie: Oneindig veel planten.
Dieren: Iriatherina werneri, Epiplatys annulatus, Knorgourami’s, Vuurgarnalen, Ramerezi koppel, Ottocinclus en meer

De waterwaarden:

De cijfers die door de aanwezigen aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 7,8
Levende have 7,8
Waterwaarden 7,3

Tips van de beoordelaars

Een eerste voorzichtige opmerking was toch, of er misschien een keuze gemaakt kan worden in de planten. Een aantal verenigignsleden hield zich aanbevolen. I.p.v. een wall of music, was dit een plantenmuur. Dus iets meer diagonalen (lees straatjes) en de solitaire planten meer solitair laten zijn. Oftewel de Nederlandse blik kwam boven. In Amerika vindt men het namelijk heel normaal, dit soort aquaria.
Jos ergerde zich nog steeds aan de stabilisatiestrip. De zaal antwoorde dat hij de camera meer van boven moest richten... Met veel gelach tot gevolg.
Iemand herinnerde zich nog een keurmeester die een hand tussen de planten wilde plaatsen. Maar het leeuwendeel vond het aquarium toch in de verkeerde kamer staan.

J. Van der Hout - Queeste naar perfectie [A1]

Een aquarium van 120 x 50 x 50. Met 2 T5 erboven. Dus een fabrieksbak. Met een slechte lichtverdeling volgens de deelnemer. Ook dit aquarium volgt de Estimative index. Qua techniek: CO2 met inline diffusor, een externe verwarming, een bodem verwarming en een Manado bodem en een Ehiem pro 3. Alle techniek zit dus uit het zicht.

Decoratie: 16 planten op 120, onder meer Naaldgras, Lobelia cardinalis, Blyxa aubertii, Bucephalandera, Monoselium tenerum (levermos)
Dieren: 20 Rasbora espei, 16 Petitella georgiae, 9 Corydoras julii, 9 Hyphessobrycon bentosi, 7 Canegiella strigata en Garnalen

De waterwaarden:

Met de opmerking NO3 20,0 en PO4 02,0 waren de eigen metingen.

De cijfers die door de aanwezigen aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 7,5
Levende have 7,6
Waterwaarden 7,4

Tips van de beoordelaars

Het verplaatsen van planten was toch wel het belangrijkste. In het midden staan veel rondbladige planten bijelkaar. Qua kleur prima, maar iets meer afwisseling zou kunnen. De kale plek, die voor een jaar of 5 geleden als zandstrand zou zijn aangeduid, vond men te leeg. Maar ja het was de keuze tussen een bealgde plant of niets. Ook nu kwamen de tips over werken in straatjes naar voren.

C. Camphens - Turqoise paradise [A1]

Een jong aquarium. Cees deed vorig jaar mee met het oude aquarium. Het meubel was toen al te bewonderen. De bak is 180 x 70 x 60. Met inderdaad geen achterwand.
Dekplaten, 3 ledstrips, EasyCarbo, Festal. De bekende termen. Festal is nog wat nieuw, want het kwam na EasyLife. Zo heeft iedereen voorkeur. En qua prijs ontloopt het elkaar niet.
Helaas had Cees enige tegenslag. Vissterfte. Onverklaarbaar. Uit de zaal kwamen vragen over het gebruikte regenwater. Filter? Baluwe regen in de buurt? Het kon het niet zijn, maar nu is alles weer stabiel.

Decoratie: 7 planten op 180: Javavaren, Lotus, Javamos, Vallisneria, Reuze Vallisneria, Hydrocleys nymphoides, Mosselplant
Dieren: 15 roodneuzen, 3 discussen, 16 Corydoras panda, 6 Nannostomus, Aziatische waaierhandgarnalen

De waterwaarden:

De cijfers die door de aanwezigen aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 7,1
Levende have 7,0
Waterwaarden 7,1

Tips van de beoordelaars

De een vind het hout rommelig. De ander heel natuurlijk. En door even door te kijken weet men dat de zwaardplanten nu groter zijn, de lotus meer breder is. Dus dat er minder wand zichtbaar is. Geduld, en het is nu al een statement.

P. Plantinga - Hervonden passie [A1]

Een heel jong aquarium van 150 x 50 x 45. Met een OASE biomaster 350 en Eheim 2215, 2 T5, 2 led, 3D achterwand, CO2, Profito, Ferro, Dennerle en Osmose water. Qua techniek zijn alle draden in kabelgoten geplaatst, is alles qua stroom spatwaterdicht. Daar is echt veel aandacht aan besteed.

Decoratie: 10 planten op 150, onder meer: Zwaardplanten, Lotus, Javavaren, Annubias, Cryptocorynes en Stricta?
Dieren: 2 clownbotia, 10 Kardinalen, 8 Hyphessobrycon bentosi, 3 Crossocheilus oblongus, 8 Bijlzalmen, 5 Corydoras

De waterwaarden:

Klopt dat wel? [CO2] = (44/2,8) x KH x 10^ (6,26-pH) = (44/2,8) x 8 x 10^ (6,26-6,8) = 36,3. Zie hier voor meer informatie.

De cijfers die door de aanwezigen aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 6,8
Levende have 6,9
Waterwaarden 7,0

Tips van de beoordelaars

De eerste opmerking was over het ongeloof oveer de berekende CO2. De formule staat bij de waterwaarden. Toen kon men over op de bak. Het hout, met de afgezaagde kant, was de algemene ergernis. Draaien versus wat javamos er op. Simpele ingrepen. Het idee van discussen werd gelijk wegens groeistoornissen afgewezen. Maar een Nannacara taenia, een bijzonder cichlide zou wel een heel mooi alternatief zijn.
De zandrand werd ook niet als fraai ervaren. En dat heeft J. Van der Hout opgevangen met strip met dubbelzijdig plakband. Dat kan ook hier een tip zijn! Bij lid van Azolla, dus informatie is goed uit te wisselen.

J. Bal - Mijn hoek [A1]

Een schoolvoorbeeld van de "Zoetermeerse school". Een hoekbak (tot verdriet van fotograaf Jos) van 123 x 87 x 65. Met misschien te veel vis. Maar goed, de deelnemer geniet. Enige vaktermen: T5 (fabrieksbak, dus donkere hoeken en dure buizen), TetraEx 700 en Eheim, CO2, EasyCarbo, Profito, K en P via poeder, en IJzertabletten

Decoratie: 20+ planten op 123
Dieren: Lichtoogjes, 15 Kegelvlekbarbelen, 4 Melanotaenia preacox, Koraalplaty’s, Roodneuzen, 10 Hyphessobrycon amandae, Barbus titteya, Colisa chuna, Halfsnavelbekken, Garnalen, Corydoras, 10 fantoomzalmen, Koppel blauwe Ramirezi, en, en, en …

De waterwaarden:

De cijfers die door de aanwezigen aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 7,2
Levende have 7,7
Waterwaarden 6,8

Tips van de beoordelaars

De belangrijkste tip, blijft de hoek uit de hoekbak halen. Dus in de V een compartiment maken, dat als filter kan dienen. Dan is het makkelijker inrichten, kunnen de externe filters weg, en kan je overal makkelijker bij. Nog een tip was een stuk hout er in. Maar of dat binnen de "ZOetermeerse school" past?

W. Berlijn - Groene oase [A1]

Een ervaren aquariaan, met een missie: geen rode planten. Het aquarium is 120 x 40 x 40. En de opsomming: Eheim classic 2213, Led, Osmose, Gaat weer met plantenvoeding beginnen.

Decoratie: 5 planten op 120: Nomaphila siamensis, Hygrophila difformis, Rotala rotundifolia, Vallisneria asiatica, Cryptocoryne wendtii
Dieren: 5 Trichogaster chuna, 10 Corydoras panda, 22 Trigonostigma espei, 30+ bijengarnalen

De waterwaarden:

De cijfers die door de aanwezigen aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 6,7
Levende have 6,1
Waterwaarden 6,8

Tips van de beoordelaars

Het is lastig allemaal groen. Maar wel een leuke uitdaging! Misschien wat drijvende planten? Want de Chuna kan dan makkelijker een nestje bouwen, en het licht wordt gedempt. De rotala staat misschien iets te veel in het midden, en de uitstroom kan geverfd worden (zwart).
Krijt bij de Vallisneria wordt algemeen erkend. Maar waar koop je het nog tegenwoordig. Het moderne krijt is geen krijt meer. Voeding in de bodem inspuiten met een spuitje? KH wat hoger?

S. Van Wijck - Onzichtbaar zichtbaar [A2/3]

De vreemde eend in de bijt. En het verdriet van Jos. Want foto's van theewater nemen. Dat is lastig. Dus een black water Niet biotoop correct, maar wel even laten zien dat het anders kan. Wennen voor de aanwezigen.
Het is ook de kleinste bak: 60 x 30 x 30, met 2 maal led en een Eheim classic 150.
De vissen staan voorop, en de bak moet spannend zijn...

Decoratie: 8 planten op 60: Anubias, Cryptocoryne, Hydrocotyle verticillata, Hygrophila corymbosa, Microsorium pteropus, Pogestomon octopus, Vallisneria gigantea
Dieren: Koppel Apistogramma elizabethea, 13 Nannostomus espei

De waterwaarden:

De cijfers die door de aanwezigen aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 6,3
Levende have 7,2
Waterwaarden 7,0

Tips van de beoordelaars

De monden vielen open. Dat kan dus ook. De vissen oogsten bewondering. Leuke uitdaging, leuk project. En ja, wat moet er dan anders? Helemaal niets!

De uitslag

De cijfers zijn het resultaat van een stemming (23 stemmers) over meerdere criteria: eerste indruk (WOW), levende have en de omstandigheden. Het eindtotaal is met bonuspunten en weging van de verschillende onderdelen.

  1. S. Van der Kris (Azolla) [A1] 974,8 - 8,1
  2. J. Van der Hout (Azolla) [A1] 909,1 - 7,5
  3. J. Bal (Paluzee) [A1] 871,1 - 7,2
  4. C. Camphens (Azolla) [A1] 861,4 - 7,1
  5. S. Van Wijck (Ons Natuurgenot) [A2/3] 845,0 - 7,0
  6. P. Plantinga (Azolla) [A1] 822,6 - 6,8
  7. W. Berlijn (Ons Natuurgenot) [A1] 805,5 - 6,7
  8. J. Zandbergen (Paluzee) [A1] 793,3 - 6,6

Schaduwuitslag Rijswijk

Met 17 stemmers een compleet andere uitslag. Smaken verschillen...

  1. J. Bal 745,88 - 8,4
  2. S. van der Kris 696,00 7,8
  3. J. van der Hout 668,00 7,5
  4. W. Berlijn 617,63 6,9
  5. C. Camphens 571,38 6,4
  6. P. Plantinga 570,63 6,4
  7. S.van Wijck 535,00 6,0
  8. J. Zandbergen 508,13 5,7