KIEK

Tijdens een vergadering van ons district (DZHN), werd de vraag gesteld hoe we keuringen nog aantrekkelijker konden maken. Dat idee is uitgewerkt tot de Debutantenkeuring, inmiddels herdoopt tot Kiek.

Leden van verenigingen doen mee aan huiskeuringen. Met mooie aquaria. Maar dan is er altijd weer een collega "beter". Die heeft meer punten. En waarom? Er wordt meer voldaan aan de eisen van de NBAT. Of de planten stonden er even minder mooi bij. Veel leden komen dan ook nooit in aanmerking om aan de districtskeuring mee te doen. Dus al die mooie vivaria blijven verborgen in verenigingen.

Als die aquaria alleen bekend blijven binnen de eigen vereniging dan is dat is jammer. Vooral ook omdat binnen andere verenigingen zo een vivarium als verademing of inspiratie kan dienen. Verademing omdat het herkend wordt als "zo denk ik ook", of dat men denkt "dat wil ik ook".

De Kiek is daarom bij uitstek de mogelijkheid om die vivaria te tonen. In het district. Zodat iedereen kan genieten. Om de drempel zo laag mogelijk te houden, komt er geen keurmeester langs, maar wat medeaquarianen. Die toch anders kijken. En de punten? Die worden verzorgd door de aanwezigen bij de presentatie. Gewoon stemmen. Voor de leut.

2018. De vijfde editie. Oftewel het houten jubileum. Jos Koster legde weer alles vast op de digitale plaat. Op 8-5 was de presentatie en stemronde bij AV Paluzee. Een warme avond maar het publiek was alert. En misschien ook wat onwennig, daar men zelf nu als beoordeler optrad. Maar de verlegenheid was toch snel verdwenen. Dank daarvoor!

De deelnemende verenigingen:

De deelnemers:

En met 8 deelnemers was er veel te zien. En nu weer met vrouwelijk inbreng! Eigenheid, eigenzinnigheid, kleuren buiten de lijnen. Dat was toch wel de rode draad. Ook onze klassieke aquaria kwamen voorbij, maar deze waren in de minderheid.

En wat een avond het was. Warm, maar toch druk bezocht. Er waren leden van Azolla, De Natuur in huis, de Rijswijkse, Danio Rerio en ONG op bezoek bij Paluzee. Het lijkt nu dan toch een districtsfeest te worden, zoals het bedoeld is! Met veel plezier werden tips gegeven, gelachen. Alhoewel de op muziek gezette uitslag, de spanning tot het laatste moment opdreef, was iedereen een winnaar. En alle deelnemers kregen als aandenken een foto van hun trots.

De uitslag vindt u hier natuurlijk ook. Alsmede de schaduwuitslag uit Rijswijk en de schaduwuitslag uit Delft.

P. Plantinga (Azolla) [A1] Op herhaling

Mijnheer Plantinga was zesde in 2017. En hij wilde graag laten zien wat hij gedaan had met de in 2017 gegeven tips. Eén woord: progressie. Hij heeft inderdaad de tips ter harte genomen.
Zoals we vorig jaren zagen was de techniek en alles erom heen weer dik in orde. Toen Jos en ondergetekende het aquarium weer zagen, waren we onder de indruk van de metatmorfose en warmte die het uitstraalde. Maar ook van de inmiddels extra aquaria die er nu stonden. Tja, als eenmaal het auqariumvirus heeft toegeslagen...

Afmeting: 150 x 50 x 45
Decoratie: Onder meer Javavaren, Anubias, Crinum, Ambulia, Blyxa, Naaldgras, Pogestemon helferi
Dieren: Onder meer Congozalmen, Clownbotia's, Kardinalen, Roodkoppen, Boesemani's, Bijlzalmen, Corydoras en Hyphessobrycon bentosi rosaceaus

De waterwaarden:

De cijfers die door de aanwezigen aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 7,4
Levende have 6,7

Tips van de beoordelaars

Mooi. Dat is een goed begin! Maar dat licht. Op de foto lijkt het zo anders. Misschien is het wel te veel. De deelnemer heeft een LED-controller, dus gaat daar mee spelen. Alhoewel niet iedereen minder licht op de achterwand wil. De meningen waren verdeeld. Het meer laten doorlopen van de helferi naar rechts betrekt misschien de rechterkant er meer bij. De Ambulia zal wanneer deze meer volgroeit de Crinum meer tot zijn recht doen komen. En natuurlijk de opmerking over de grindrand. Een fabrieksbak heeft altijd een te lage rand. Misschien een plintje ervoor? Verder veel waardering voor de progressie!

Tips van de beoordelaars in Rijswijk

De whitefin oogsten bewondering. T.o.v. 2017 een immense verbetering. Goed omgegaan met de tips! Maar het rood bij het hout valt weg. De crypto's zouden er beter staan. En iets gestructureerder mag ook. Planten bij elkaar als grote groep, i.p.v. gespreid geeft meer rust.

Tips van de beoordelaars in Delft

Contrasten kunnen beter. En de plantengroepen groter. Kan het hout omgedraaid? Rechts is wat saai. Misschien dat de leds meer naar voren kunnen. Nu schijnen deze op de mooie achterwand.

W. Missot (Azolla) [A2/3] Gek op manen

Gek van manen, dat is mijnheer Missot. En hij heeft nog veel meer aquaria, met de juiste hoogte om de Maanvissen onder te brengen wanneer er broedzorg zal zijn. De twee stukken hout zijn uitgelicht met ledjes van de Action. Mooi hoeft niet duur te zijn. Het is een jonge bak, maar mijnheer Missot geniet. Voor de drijfplanten heeft hij vislijn ingezet om deze op een vaste plek te houden.

Afmeting: 150 x 66 x 50
Decoratie: Verschillende Zwaardplanten, Waternavel, Limnobium laevigatum, Christmas mos
Dieren: Pterophylum Leopoldi en Scalare Leopard, Bijlzalmen, Kardinalen, Hyphessobrycon bentosi rosaceaus

De waterwaarden:

De cijfers die door de aanwezigen aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 6,7
Levende have 6,3

Tips van de beoordelaars

Twee soorten manen is altijd voer voor discussie. Maar hij vindt het mooi. Zou hij echt een biotoop willen, dan kunnen de Leopards gaan, want het is een kweekvorm. Qua indeling was de idee dat het te symmetrisch was. Misschien een Zwaardplant minder en een laagblijvende zwaardplant aan de voorkant? De stenen en hout is een mooie combinatie. En eventueel met bladeren (liefste de beuk) of elzenproppen het water nog meer kleuren? De heer Plantinga geeft aan dat nylon visdraad inderdaad niet zinkt. Dus kies niet voor het gevlochten draad als men ook drijfplanten wenst te beteugelen.

Tips van de beoordelaars in Rijswijk

Algemeen vond men dat twee soorten manen te is. Aan de andere kant, ieder zijn meug. Voorkeur gaat uit naar de Leopoldi. De planten staan te veel op een lijn. Misschien de drijfplanten meer naar rechts? En waar is een sterk punt op 1/3? Christmas mos uit Zuid-Amerika wordt zeer betwijfeld.

Tips van de beoordelaars in Delft

De drijfplanten mogen toch iets naar voren. Dat zou de diepte ten goede komen. Een sterretje op de voorgrond zal niet misstaan. Iets te veel sootern zwaardplanten.

M.O. Uijlenbroek (de Rijswijkse) [A5] Een doorkijkje

Jos en ondergetekende waren onder de indruk van deze geslaagde room-divider bij mevrouw Uijlenbroek. Een doorkijkbak die hout snijdt! Voor de foto's heeft Jos er wel een zwarte doek achter gehangen. Waardoor deze out-of-the box weer ingepast werd binnen de standaard kaders.

Afmeting: 150 x 60 x 50
Decoratie: Onder meer Aponogeton ulvaceus, Javamos, Javavaren, Hydrocotyle tripartita, Zwaardplanten, Lotus
Dieren: Onder meer Vuurgarnalen, Amerikaanse rivierkreeft, Hengeli's, Otocinclus, Colisa chuna, Slakken, Epiplatys annulatus

De waterwaarden:

De cijfers die door de aanwezigen aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 7,7
Levende have 7,3

Tips van de beoordelaars

Een prachtig begroeide bodem. Maar dat ene stukje dan? Komt vanzelf. De korte kant zou bij de lijmnaden misschien wat hout kunnen krijgen. Dan zou deze helemaal af zijn. Verder? Gewoon een geslaagde halve U. Op de vraag over de Aponogeton ulvaceus die nu bruine bladeren heeft, werd geantwoord dat deze nu in ruste ging. Een Hydrocleis nympoides zou een waardig alternatief zijn. Dat de rivierkreeft niet alles wegknipte werd als bijzonder ervaren. En die schemerlamp? Dat lag aan de foto.

Tips van de beoordelaars in Rijswijk

Staat zoiets moois bij ons in de vereniging? Maar ook, wat doet die lamp daar. Omdenken dus. Het kunsthout viel ook niet bij iedereen goed, alhoewel de plant eromheen werd gezien als een zeer geslaagde zet. Oorspronkelijk was ook een term. En gezien de moeilijkheid van het inrichten van een doorkijkbak, zeer geslaagd.

Tips van de beoordelaars in Delft

Een zeer geslaagde doorkijkbak. Congo's zouden niet misstaan.

S.H. Jongsma (de Rijswijkse) [A1] Alles in het teken van

Mijnheer Jongsma kon kiezen uit twee aquaria. Het is deze geworden. Hij is trots op het feit dat hij eenmaal een plant heeft gekocht (Lotus). De rest komt van de vereniging en gaat naar de vereniging. Het aquarium oogt Amerikaans, met deze gezonde muur aan planten.

Afmeting: 165 x 50 x 50
Decoratie: Minimaal 12 hele grote groepen waaronder Zosterella (heteranthera) dubia
Dieren: Onder meer Chinese danio's, Zebradanio's, Maanvis (1), Purperkoppen, en geen Cory's

De waterwaarden:

De cijfers die door de aanwezigen aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 6,6
Levende have 6,3

Tips van de beoordelaars

Probeer maar eens bewust zo een begroeing te krijgen. Lastig. Het voorstel is tussen de planten meer ruimte te maken. Meer straatjes en hoogteverschillen. Dus dan moeten er wat groepen weg. De vraag is ook of de vissen genoeg ruimte hebben voor hun gedrag. Tja, de purperkoppen kunnen zich fantastisch verschuilen. De maanvis mag zijn oude dag slijten. En ook hier wordt weer gesproken over een plintje voor het grind. Al met al een bijzonder aquarium.

Tips van de beoordelaars in Rijswijk

Door de warmte van deze zomer, bleken de planten niet meer zo snel naar de vereniging te komen. Het was dus een blik in het verleden. Uitdunnen was toch het devies. Vallisneria links inbrengen? Dus weer een poging wagen? En voor de geleidbaarheid toch minder (niet dagelijks) voeren? Maar de verbazing over zulks een beplant aquarium was er ook. Waardering dus.

Tips van de beoordelaars in Delft

Planten hebben ruimte onderling nodig. Dus snoeien. Maar ja, als men dit wil maken, zal menig aquariaan het onmogelijk vinden.

P. den Hartog (Paluzee) [A5] Onzoetermeers Zoetermeers

Ok. Wow. De monden van Jos en ondergetekende vielen open, bij deze zeer geslaagde Amano-inrichting. In onze ogen een zeker een Top 3! Alleen de techiek. Dat zou wel eens punten kunnen kosten. Maar ja, mijnheer Den Hartog houdt een aquarium, en werkt niet naar een fotomoment toe.

Afmeting: 200 x 60 x 60
Decoratie: Onder meer Javavaren, Bolbitis, Marsilea hirsuta, Bucephalandra, Lagenandra, Hemianthus
Dieren: Onder meer Badis badis, Pareldanio's, Endlers, Vietnamese danio's Otocinclus

De waterwaarden:

De cijfers die door de aanwezigen aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 7,2
Levende have 7,6

Tips van de beoordelaars

De techniek. Hoe weg te werken. Een vraag van deze deelnemer, alsmede ook de opmerkingen uit de zaal. De presentator stelde voor een extra plaat over de lengte te plaatsen, met als voordeel dat dit een kleine interne bioloog kon worden. Een ander stelde voor alleen de pijpen te omsluiten met wat plastic. Glazen uitvoeren kunnen ook, maar die zijn duur en kwetsbaar en gaan toch bealgen. De oplossing, maar te laat misschien, is het boren van een tweetal gaten in de bodem. Waar dan de afvoer komt. Dan zal het hout van de compositie het altijd wegwerken. De CO2 is al buiten de bak. De verwarming kan ook buiten de bak. De oplossing om met planten naar de hoek te gaan werken en eventueel het hout te "verlengen" stuitte op veel weerstand, want dan zou deze zeer geslaagde compositie te niet gedaan worden.
Op de vraag hoe men dan elders dit deed, kwam de voor een aantal ontluisterende opmerking, dat techniek wordt weggehaald voor het fotomoment. En met wat geplens in het water vormen zicht uit stress scholen die dezelfde kant opzwemmen. Volksverlakkerij! Dat is geen aquariumhouden. En zo is er bij iedereen weer een andere hobbybeleving.
De opmerking over dat dit de toekomst is, werd tegengesproken. Het is een belangrijke stroming. Maar er zijn er meer: biotopen (hout en stenen), Hollandse aquaria, enzovoorts.

Tips van de beoordelaars in Rijswijk

Wow tot "voor mij hoeft dat niet". Zeer verdeeld. En misschien voortaan voor de foto's de techniek eruit? Zoals dat ook op het internet is te zien? Aan de andere kant dit is de blik van de dagelijkse praktijk. Qua vis was de tip ga terug naar minder soorten en grotere scholen. Dat geeft meer rust.

Tips van de beoordelaars in Delft

Dei leidingen. Maar zo mooi. Misschien is dit de toekomst? De meningen waren zeer verdeeld.

N. de Reus (Paluzee) [A1] Made by Jaques

Mijnheer De Reus verhaalde over hoe twee vrienden samen een nieuwe hobby kunnen vormgeven. Waarbij de vrijheid gelaten wordt voor een eigen invulling. Indrukwekkend. Evenals een mooi aquarium.

Afmeting: 120 x 60 x 45
Decoratie: Onder meer Waternavel, Crypto's, Vaantje, Lotus, Zwaardplanten, Blyxa, Hygrophila balsamica
Dieren: Onder meer Roodneuzen, Kardinalen, Espei's, Koraalplaty's, Colisa's, Barbus titeya, garnalen

De waterwaarden:

De cijfers die door de aanwezigen aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 6,7
Levende have 6,8

Tips van de beoordelaars

Voordat de KIEK langskwam, was er eerst de Schouw van Paluzee. De tip die daar werd gegeven: Vaantjes bijelkaar, was nu al zichtbaar. Het publiek mist wat hout. En de vissenkeuze vindt men wat overvloedig. Maar voor een aquarium dat pas een paar maanden staat, niets dan lof. Het zal ongetwijfeld mooi volwassen worden.

Tips van de beoordelaars in Rijswijk

Onzoetermeers. En zeker te veel vis. Te symmetrisch, qua planten te sprieterig, en tegelijk rommelig voor een "Zoetermeerse bak". Geen straatjes. Een gemis. Wel gezond. Misschien moet er toch meer licht op de bak?

Tips van de beoordelaars in Delft

Vooral doorgaan! Maar keuzes maken is nodig. Het is nu te eclectisch.

S. Van Wijck (Ons Natuurgenot)[A2/3] Let there be light

Mijnheer Van Wijck deed ook in 2017 mee. Tot wanhoop van Jos. Nu presenteerde hij een fotografeerbaar aquarium, biotoop, nog jong, waarvan hij zich afvroeg of een plantenminnend publiek dit kon waarderen. Jos was in ieder geval een fan.

80 x 40 x 55
Afmeting:
Decoratie: Vallisneria spiralis, Echinodorus bleheri, Echinodorus ozelot, Echinodorus sp. Lemna sp.
Dieren: Moenkhausia pittieri, Hemigrammus bleheri, Dicrossus filamentosus, Ottocinclus sp., Farlowella sp., L010A, Corydoras sp. Black Venezuela, Nannostomus morthenthaleri

De waterwaarden:

De cijfers die door de aanwezigen aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 5,9
Levende have 6,5

Tips van de beoordelaars

Het hout is dominant. Dit moet wat visueel gebroken worden. Mijnheer Van Wijck geeft aan dat door de groei van de planten dit nu al zo is. M.a.w. de foto's zijn te vroeg genomen. Misschien dat we nog eens bij hem langsgaan... Osmose water zou toch wel een optie zijn om de geleidbaarheid te verlagen. Maar men zag ook de rust die het aquarium uitstraalt. Al met al, mooi.

Tips van de beoordelaars in Rijswijk

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Omdat Steven verleden jaar ook al een aparte bak had, moest men even bekomen. Een wand zou helpen. Evenals drijfplanten. En wat waternavel, want de techniek is te zichtbaar. I.p.v. dure blaadjes uit de winkel, kan men ook naar Ockenburgh en beukenbladeren plukken. En misschien de stroming knijpen?

Tips van de beoordelaars in Delft

De takken ogen rommelig. En qua kleur kan er meer. Grote drijfplanten zouden een meerwaarde hebben.

L. van Miert (Ons Natuurgenot)[A1] Fijne hobby

Mevrouw Van Miert doet ook voor de tweede maal mee. In 2015 was ze net de hobby ingerold door een cadeau. Nu heeft ze een nieuw aquarium neergezet. Hoog! En heeft ze net een algenplaag ondergaan. De Fissidens toont nog de sporen. Maar ze is goed onderweg!

120 x 70 x 50
Afmeting:
Decoratie: Onder meer Bolbitis, Fissidens fontanus, Crypto's, Mosbol, Belgisch groen, Lotus, Annubias, Gaasplant, Lagenandra, Nymphoides sp.
Dieren: Onder meer Espei's, Colisa chuna, Roodkoppen, Kardinalen, garnalen, slakken, Kuhlii's

De waterwaarden:

De cijfers die door de aanwezigen aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 7,6
Levende have 7,3

Tips van de beoordelaars

Kristalhelder water. "Je zou zweren dat het een paludarium is", was een opmerking uit de zaal. Zeer verzorgd. Het CO2 ei zou ook aan de zijkant kunnen. Dan ziet men het niet. De techniek rechts zal ongetwijfeld verdwijnen achter de plantengroei. Heel misschien kan de Nymphoides van links naar rechts. Iets voor het hout, maar dan zonder de inkijk in het hout te verhullen.

Tips van de beoordelaars in Rijswijk

Zit er wel water in? Mooi, maar ook anders. De Gaasplant staat in de verdrukking. Hout staat prima. Het schreeuwt om een Lobeliastr..., Lobeliasingel. De crypto-groep wordt vanzelf groter. Het kan spannender en gestructureerder. Het is te overzichtelijk. En de vraag blijft, waar staat het trapje, want deze bak is echt verbazend hoog.

Tips van de beoordelaars in Delft

Een schitterende bak. Maar het hout is wat symmetrisch geplaatst.

De uitslag

De cijfers zijn het resultaat van een stemming (38 stemmers) over meerdere criteria: Eerste indruk (WOW), Levende have en de Top 8. Het eindtotaal is met bonuspunten en weging van de verschillende onderdelen.

Een woord van dank voor B. van Dijk (Azolla), J. van der Heijden (ONG) en J. Zandbergen (Paluzee) die meehielpen bij het tellen. Anders had het veel langer geduurd.

  1. 1.012,87 - M.O. Uijlenbroek (de Rijswijkse) [A5]
  2. 1.008,44 - P. den Hartog (Paluzee) [A5]
  3. 1.006,78 - L. van Miert (Ons Natuurgenot)[A1]
  4. 0.900,61 - P. Plantinga (Azolla) [A1]
  5. 0.873,71 - N. de Reus (Paluzee) [A1]
  6. 0.828,54 - W. Missot (Azolla) [A2/3]
  7. 0.812,26 - S.H. Jongsma (de Rijswijkse) [A1]
  8. 0.791,02 - S. Van Wijck (Ons Natuurgenot) [A2/3]

Of iets gedetailleerder, waaruit blijkt dat de bonuspunten voor de het podium de doorslag gaven.

PostitieNaamTotaalTop 8WoWLH
12345678
1M.O. Uijlenbroek (de Rijswijkse) [A5]1.012,879578132-7,77,3
2P. den Hartog (Paluzee) [A5]1.008,4487553-147,27,6
3L. van Miert (Ons Natuurgenot) [A1]1.006,78886411337,67,3
4P. Plantinga (Azolla) [A1]900,612585553-7,46,7
5N. de Reus (Paluzee) [A1]873,71524525326,76,8
6W. Missot (Azolla) [A2/3]828,54274434446,76,3
7S.H. Jongsma (de Rijswijkse) [A1]812,26154516626,66,3
8S. Van Wijck (Ons Natuurgenot) [A2/3]791,02-26943245,96,5

En als we kijken naar de verenigingen:

  1. Paluzee - 1.882,14
  2. De Rijswijkse - 1.825,14
  3. ONG - 1.797,80
  4. Azolla - 1.729,15

Schaduwuitslag Rijswijk [15 stemmers]

AV Rijswijk was op 16 oktober 2018 weer zo vriendelijk om een schaduwuitslag te organiseren. Dezelfde presentatie, maar dan zonder deelnemers. Nu ja, twee van de aanwezigen waren deelnemers. Van nerveusiteit geen sprake meer. Maar toch hoe zou de eigen vereniging er over denken? 15 stemmen gaven de volgende uitslag. Niet uitbundig, en toch iets anders dan op de originele avond (en de bonuspunten bepalen soms het verschil!). Beauty is in the eye of the beholder.

  1. 441,9 (7,5) - P. den Hartog (Paluzee) [A5]
  2. 383,5 (6,9) - L. van Miert (Ons Natuurgenot) [A1]
  3. 362,4 (6,7) - M.O. Uijlenbroek (de Rijswijkse) [A5]
  4. 314,8 (5,7) [2 Maal 1] - P. Plantinga (Azolla) [A1]
  5. 304,1 (5,9) [1 maal 1] - S.H. Jongsma (de Rijswijkse) [A1]
  6. 285,4 (5,4) - W. Missot (Azolla) [A2/3]
  7. 259,9 (5,0) - N. de Reus (Paluzee) [A1]
  8. 242,5 (4,8) - S. Van Wijck (Ons Natuurgenot) [A2/3]

En als we kijken naar de verenigingen, geen verandering:

  1. Paluzee - 701,8
  2. De Rijswijkse - 666,5
  3. ONG - 626,0
  4. Azolla - 600,2

Schaduwuitslag Delft [15 stemmers]

AV Danio Rerio was op in december 2018 ook bereid om een schaduwuitslag te organiseren. Dezelfde presentatie, maar dan zonder deelnemers.

  1. 446,6 - L. van Miert (Ons Natuurgenot) [A1]
  2. 430,9 - P. den Hartog (Paluzee) [A5]
  3. 388,6 - M.O. Uijlenbroek (de Rijswijkse) [A5]
  4. 319,9 - P. Plantinga (Azolla) [A1]
  5. 285,1 - N. de Reus (Paluzee) [A1]
  6. 279,9 - W. Missot (Azolla) [A2/3]
  7. 225,2 - S. Van Wijck (Ons Natuurgenot) [A2/3]
  8. 222,3 - S.H. Jongsma (de Rijswijkse) [A1]

En als we kijken naar de verenigingen, nog een verandering:

  1. Paluzee - 716,0
  2. ONG - 671,8
  3. De Rijswijkse - 610,9
  4. Azolla - 599,8