KIEK

Tijdens een vergadering van ons district (DZHN), werd de vraag gesteld hoe we keuringen nog aantrekkelijker konden maken. Dat idee is uitgewerkt tot de Kiek.

Leden van verenigingen doen mee aan huiskeuringen. Met mooie aquaria. Maar dan is er altijd weer een collega "beter". Die heeft meer punten. En waarom? Er wordt meer voldaan aan de eisen van de NBAT. Of de planten stonden er even minder mooi bij. Veel leden komen dan ook nooit in aanmerking om aan de districtskeuring mee te doen. Dus al die mooie vivaria blijven verborgen in verenigingen.

Als die aquaria alleen bekend blijven binnen de eigen vereniging dan is dat is jammer. Vooral ook omdat binnen andere verenigingen zo een vivarium als verademing of inspiratie kan dienen. Verademing omdat het herkend wordt als "zo denk ik ook", of dat men denkt "dat wil ik ook".

De kiek is daarom bij uitstek de mogelijkheid om die vivaria te tonen. In het district. Zodat iedereen kan genieten. Om de drempel zo laag mogelijk te houden, komt er geen keurmeester langs, maar wat medeaquarianen. Die toch anders kijken. En de punten? Die worden verzorgd door de aanwezigen bij de presentatie. Gewoon stemmen. Voor de leut.

2019. De zesde editie. Jos Koster heeft veel weten vast te leggen op de digitale plaat op 6-4. Op 14-5 was de presentatie en stemronde bij AV De Natuur in huis.

De deelnemers:

En wat een avond was het. Alle verenigingen waren aanwezig. En men gaf tips te kust en te keur. Men luisterde, had niet altijd dezelfde mening, maar allen waren tevreden. De deelnemers mochten namens het district aan het einde van de avond als aandenken een foto van hun trots in ontvangst nemen Alsmede ook een drinkbeker.

Dat digitaal stemmen, wegens een mobielere eigenaar dan de mobiel, toch op papier moest, mocht de pret niet drukken. De uitslag was er sneller dan vorige edities.

De uitslag vindt u hier natuurlijk ook.

Severt (Danio Rerio) [A1]

Tips van de beoordelers

Severt zag alg waar wij geen alg zagen. Maar een Argus werkt altijd, Japonica's misschien.
Wel zagen wel een door midden gedeeld aquarium. Het hout ligt nu in het midden. Te symmetrisch. Tevens vroeg het publiek zich af of de naad in de achterwand misschien is te verbergen. Een solitair zou niet misstaan. Denk aan een Aponogeton of Echinodorus. Omdat de Blyxa wat achterblijft wil Severt deze gaan verwijderen. Het publiek vroeg zich af wat de reden was. Het LED, het niet toevoegen van CO2...
Al met al een mooi helder aquarium dat nu tot wasdom mag komen.

Cees (Azolla) [A2/3]

Tips van de beoordelers

Regenwater in het Westland, werkt altijd. Het is gewoon mooi zo. Niets meer aan doen.
Toch was er wel een tweedeling in het publiek. De één houdt van een strakke "simpele" bak, de ander vindt het eentonig. Maar de planten zouden wat verder van het glas af mogen. Het zand mag diagonaal omhoog lopen. Dat geeft meer diepte. En als dan ook nog wat bladeren op de bodem worden gelegd, is de overgang tussen zwarte wand en lichte bodem minder opvallend. En als het echt een biotoop moet zijn, dan dient de reuze Valliseneria te wijken, voor bijvoorbeeld een waternavel (Hydrocotyle leucocephala).

Joke (Paluzee) [A1]

Tips van de beoordelers

Joke wist het al. De Bacopa staat te veel in met midden. Die is ook verplaatst. Nu nog de CO2 aansluiten. Het publiek vroeg zich af waarom. Als een aquarium er zonder CO2 zo bijstaat, dan is er geen toegevoegde waarde. En een Alternanthera rosaefolia kan zonder CO2 ook mooi (rood) zijn. Of de Bacopa sp. colorata, nog makkelijker!.
De LED balken zouden omgewisseld kunnen worden. Rood voor en de witte achter. Nu is het rood te rood op de achterwandbegroeiing.

Pieter (Paluzee) [A1]

Tips van de beoordelers

Misschien dat er toch wel heel veel planten in dit aquarium staan. Een Lotus minder zou best kunnen. En aan de linkerkant dan de Braziliaanse klimop (Hydrocotyle leucocephala ) voor een luifel-efffect.
De hoogtes van de planten zijn wat "recht". Daar mag meer variatie in. Het parapluplantje mag iets naar voren en voller. Zodat het zwart nog meer diepte geeft.
Heerlijk aquarium.

Robert (ONG) [A2/3]

Tips van de beoordelers

Zoals het echt onder water is. Feitelijk een compliment, maar ook een kwalificatie. Toch zou de alg wel minder mogen. Of zou het riet moeten wijken. Uit esthetisch standpunt.

Paulus (ONG) [A2/3]

Tips van de beoordelers

Het harde water deed de wenkbrauwen fronsen. De Whitefins zijn prachtig. Op de vraag waarom er op het voorste terras geen planten groeien was het antwoord simpel: de cory's. Misschien een fijnbladig plantje erbij voor de afwisseling?

Ferdinand (Natuur in huis) [A1]

Tips van de beoordelers

Zijn alle Boesemani's, Boesemani's? Iedereen antwoorde ja. Gewoon een kleurverschil. Het straatje met Vaantjes is misschien een tweedeler. Maar in het midden staat ook een mooi donker vlak. Misschien dat de foto's het wat moeilijk maken. En alg op een Annubias? Dat hoort erbij. Gewoon oude bladeren weghalen.

Jaap (Natuurvriend) [C2]

Tips van de beoordelers

Een hoge moeilijkheidsgraad. En de keuze voor de plastic planten hoeft echt niet een deelname aan een CBKM-keuring in de weg te staan. Deze beesten gaan nu eenmaal overal doorheen. Het is goed om te zien dat de crypto's en Annubias prima groeien. Andere planten leggen het loodje. De zogenaamde lucky bamboo van IKEA, doet het ook.
Helemaal out of the box-denkende zou de "boom" misschien doorgetrokken naar "buiten". Alleen om de harde lijnen te breken. En daar moet men wel van houden...

De uitslag

De cijfers zijn het resultaat van een stemming (23 stemmers, waarvan 16 digitaal) over meerdere criteria: Eerste indruk (WOW), Levende have en de Top 8. Het eindtotaal is met bonuspunten en weging van de verschillende onderdelen.

  1. 165 - Joke (Paluzee) [A1]
  2. 137 - Jaap (Natuurvriend) [C2]
  3. 131 - Pieter (Paluzee) [A1]
  4. 128 - Ferdinand (Natuur in huis) [A1]
  5. 125 - Paulus (ONG) [A2/3]
  6. 121 - Cees (Azolla) [A2/3]
  7. 119 - Severt (Danio Rerio) [A1]
  8. 112 - Robert (ONG) [A2/3]