KIEK

Tijdens een vergadering van ons district (DZHN), werd de vraag gesteld hoe we keuringen nog aantrekkelijker konden maken. Dat idee is uitgewerkt tot de Kiek.

Leden van verenigingen doen mee aan huiskeuringen. Met mooie aquaria. Maar dan is er altijd weer een collega "beter". Die heeft meer punten. En waarom? Er wordt meer voldaan aan de eisen van de NBAT. Of de planten stonden er even minder mooi bij. Veel leden komen dan ook nooit in aanmerking om aan de districtskeuring mee te doen. Dus al die mooie vivaria blijven verborgen in verenigingen.

Als die aquaria alleen bekend blijven binnen de eigen vereniging dan is dat is jammer. Vooral ook omdat binnen andere verenigingen zo een vivarium als verademing of inspiratie kan dienen. Verademing omdat het herkend wordt als "zo denk ik ook", of dat men denkt "dat wil ik ook".

De kiek is daarom bij uitstek de mogelijkheid om die vivaria te tonen. In het district. Zodat iedereen kan genieten. Om de drempel zo laag mogelijk te houden, komt er geen keurmeester langs, maar wat medeaquarianen. Die toch anders kijken. En de punten? Die worden verzorgd door de aanwezigen bij de presentatie. Gewoon stemmen. Voor de leut.

2019. De zesde editie. Jos Koster heeft veel weten vast te leggen op de digitale plaat op 6-4. Op 14-5 was de presentatie en stemronde bij AV De Natuur in huis.

De deelnemers:

En wat een avond was het. Alle verenigingen waren aanwezig. En men gaf tips te kust en te keur. Men luisterde, had niet altijd dezelfde mening, maar allen waren tevreden. De deelnemers mochten namens het district aan het einde van de avond als aandenken een foto van hun trots in ontvangst nemen Alsmede ook een drinkbeker.

Dat digitaal stemmen, wegens een mobielere eigenaar dan de mobiel, toch op papier moest, mocht de pret niet drukken. De uitslag was er sneller dan vorige edities.

De uitslag vindt u hier natuurlijk ook.

Severt (Danio Rerio) [A1]

Cees (Azolla) [A2/3]

Joke (Paluzee) [A1]

Pieter (Paluzee) [A1]

Robert (ONG) [A2/3]

Paulus (ONG) [A2/3]

Ferdinand (Natuur in huis) [A1]

Jaap (Natuurvriend) [C2]

De uitslag

De cijfers zijn het resultaat van een stemming (23 stemmers, waarvan 16 digitaal) over meerdere criteria: Eerste indruk (WOW), Levende have en de Top 8. Het eindtotaal is met bonuspunten en weging van de verschillende onderdelen.

  1. 165 - Joke (Paluzee) [A1]
  2. 137 - Jaap (Natuurvriend) [C2]
  3. 131 - Pieter (Paluzee) [A1]
  4. 128 - Ferdinand (Natuur in huis) [A1]
  5. 125 - Paulus (ONG) [A2/3]
  6. 121 - Cees (Azolla) [A2/3]
  7. 119 - Severt (Danio Rerio) [A1]
  8. 112 - Robert (ONG) [A2/3]