In het nieuws

Onze vereniging staat wel eens in de regionale krant. Hier vindt u een (incomplete) verzameling van die stukjes.

Het Kontakt, 26 september 2010


Jan en Margie voor het leeg te halen aquarium.

Stolwijk • De leden van ‘Ons Natuurgenot Gouda’ halen hun aquariums en terrariums leeg voor een grote jubileumtentoontelling. Zo ook Jan en Margie v/d Heijden.

“Eén van de eerste uitjes in onze verkeringstijd was naar een kikkerbeurs. Voor Jan natuurlijk de ultieme test om te kijken of ik wel bij hem paste. Dat is blijkbaar het geval, we zijn nog steeds samen! Ik weet trouwens ook nog precies wat we daar hebben gekocht: twee blauwe kikkers en een salamander.”

Het leven van Jan en Margie van der Heijden staat in het teken van dieren en planten. Ze maken reizen over de hele wereld om zich te laten onderdompelen in de wondere wereld van de natuur. “Onze laatste trip voerde naar Costa Rica. Geweldig! We waren ‘s avonds doodop: van het rondtrekken, maar vooral van alle indrukken die we hadden opgedaan.”

Terug in Nederland moet dan weer de knop om: “In eerste instantie is het even behelpen, al is het hier ook prachtig hoor. We gaan zo bijvoorbeeld naar de Hoge Veluwe om bronstige edelherten te fotograferen.”

Echte passie komt ook om de hoek kijken bij een hobby die Jan in zijn (Haagse) jeugdjaren opdeed en waarmee hij later Margie besmette. “Een oude buurman van me had een zoutwateraquarium, waar ik diep van onder de indruk was. Ik hielp hem altijd bij nieuwe aanvoer voor zijn bak door visjes te vangen in de zee. Mijn eerste eigen aquarium had ik gemaakt van een betonnen pekelbak van de slager. Ik had daar één wand uitgehaald en vervangen door een ruit. Uiteraard moest de bak eerst flink worden uitgespoeld om er een zoetwater­aquarium van te kunnen maken.”

Enkele aquariums later volgde een terrarium. De inhoud: pijlgifkikkers. “Dat klinkt gevaarlijker dan het is, hoor”, zegt Jan geruststellend. “In het wild moet je er wel voor oppassen, al moet het gif in je bloedbaan terechtkomen wil het echt schade aanrichten. De gekweekte exemplaren zijn minder giftig, ook al omdat ze niet gevoed worden met insecten die het gif aanvoeren. Pijlgifkikkers zijn geweldig om te houden vanwege hun kleurenpracht. En fluiten dat ze kunnen: daar verbleekt menig kanarie bij!” In hun woning aan de Stolwijkse Goudseweg hebben Jan en Margie een aquarium met een inhoud van 160 liter. “Niet zo groot dus. De inhoud is Aziatisch getint met waaiergarnalen, kegelvlekbarbelen en glasmeervallen.”

Daar zal het niet bij blijven, weet Jan nu al: “Mijn handen jeuken om een zoutwateraquarium of paludarium (met zowel een land- als watergedeelte) te beginnen, maar de tijd en aandacht die je aan dergelijke bakken moet geven, houden ons nog even tegen.”

Deze week worden het aquarium en enkele kweekbakken leeggehaald, waarna de inhoud naar Gouda verhuist. In de Agnietenkapel houdt aquarium-, terrarium- en insectenvereniging Ons Natuurgenot Gouda van 1 t/m 3 oktober namelijk een grote jubileumtentoonstelling. “De leden tonen hun bezit, waarbij ik als paradepaardjes een paar grote landschildpadden, rode krabben, piranja’s en gekko’s kan noemen. Eén en ander staat staat garant voor een enorme diversiteit, met ook nog eens een grote cactushoek”, aldus Jan, die penningmeester van de vereniging is.

‘Ons Natuurgenot Gouda’ is een kleine, maar stabiele club. “Net als bijna elke vereniging loopt het ledental langzaam maar zeker terug en is er weinig aanwas vanuit de jeugd. Het hoogtepunt in de afgelopen 75 jaar kende de club bij driehonderd leden, inmiddels zijn het er 45. Dat is echter wel een stabiel aantal, en ik verwacht dan ook zeker dat de vereniging het honderdjarig jubileum eveneens zal kunnen vieren. Het houden van aquariums en terrariums blijft populair, al wil niet iedereen zich meer aansluiten bij een club.”

De aquarium-, terrarium- en insectenvereniging houdt elke maand een bijeenkomst en de leden worden op de hoogte gehouden door het kleurige en professionele clubblad, waarvoor Margie verantwoordelijk is. “Op iedere bijeenkomst komt zeker de helft van het aantal leden opdraven. Daarnaast helpen we elkaar om onze hobby zo goed mogelijk te kunnen uitoefenen.”