Artikelen

In deze sectie staan door onze leden geschreven artikelen. Qua onderwerpen divers: inrichting van aquaria, opbouw van aquaria, vissen, planten en wat al niet meer.

Velen van jullie kennen mijn fascinatie met spinnen. Of ze nu groot en harig zijn of klein en fel gekleurd (wat meestal aangeeft dat ze goed giftig zijn), ik vind ze allemaal mooi. Daarom gaan we ook op elke vakantie ’s nachts op zoek naar deze prachtige dieren.

Maar er zijn ook ongevaarlijke spinnen die heel erg geschikt zijn voor een terrarium. Zo komt er uit Midden- Amerika de Avicularia versicolor.
Deze tot wel 15 centimeter grote boomspin komt in ieder geval voor op de twee Caribische eilanden Guadeloupe en Martinique. Aan de naam kunnen we al afleiden dat het hier om een kleurige spin gaat. De Nederlandse naam is dan ook de Roodblauwe boomspin, ook is hij bekend onder de namen Antilliaanse rozeteen of – rozepoot boomvogelspin.

De volwassen exemplaren hebben een groen-blauw schild, een rood abdomen en zwarte met rode, roze en bruine banden.

Zoals bij veel soorten spinnen is ook hier het volwassen vrouwtje volumineuzer dan het mannetje. Er zijn zelfs spinnen bekend waarvan het vrouwtje heel groot is en het mannetje zo klein als een speldenknop.

De jonge vrouwtjes van de Avicularia versicolor zijn geheel blauw gekleurd, terwijl de mannetjes, na enige vervellingen, een zwarte vlek krijgen net boven de geslachtsopening. Het is een van de meest gehouden vogelspinnen. Ze zijn niet alleen ongevaarlijk maar zelfs vredelievend.

Een terrarium met een grondoppervlak van 20 cm x 20 cm voldoet al.
Dit terrarium kan goed met planten worden voorzien. Naast de noodzakelijke substraten die de spin klimmogelijkheden verschaffen, zijn een of twee schuilplaatsen d.m.v. planten erg gewenst. Maar als men de spin graag wil zien is het raadzaam niet te veel planten erin te zetten.

Duidelijk is dan ook dat verlichting niet echt noodzakelijk is. Een klein gloeilampje kan zelf als verwarmingselement dienst doen.

Hun natuurlijk biotoop is onder de bomen, struiken, bladeren e.d. Niet dat ze zich verstoppen voor vijanden, want deze hebben ze, buiten de sluipwesp, niet, maar hier slapen ze overdag. Pas als het donker wordt, worden ze actief.

In een terrarium kunnen het mannetje en vrouwtje maar tot een bepaalde leeftijd samen worden ondergebracht, want wanneer ze zo 6 maanden oud zijn, dan wordt het mannetje als prooi gezien door het vrouwtje.

Deze spinnen zijn carnivoren en eten eigenlijk van alles. Allerlei kleinere dieren zoals insecten, wormen, spinnen, veenmollen e.d. maar ook zoogdieren als pasgeboren muizen en jong vogelgebroed.

De Avicularia versicolor bespringt zijn prooi, grijpt haar vast met de mondklauwen en zuigt vervolgens het bloed eruit.

Alleen tijdens de vervellingsperiode is hun prooi veilig, want dan eten ze helemaal niet, maar zodra dat over is, haalt hij dat met relatief grote eetlust weer in om op krachten te komen.

Wanneer men deze spinnen wil gaan kweken, moet men wel voorbereid zijn op een grote familie.
Als het vrouwtje zover is, kruipt het mannetje onder het vrouwtje om een zaadpakketje in haar geslachtsopening te deponeren. Dit is het moment dat het mannetje beter separaat gezet kan worden. Enkele weken later legt het vrouwtje in haar spinwerk, haar eitjes. De 100 tot 200, in een cocon gespinde eitjes komen na ca 9 weken uit. Deze hele jonge spinnetjes worden spiderlings genoemd. Ze zijn helderblauw tot diepblauw gekleur. Pas als ze volwassen worden krijgen ze de vele kleuren. Ze kunnen zich het beste in een opfokterrarium verder ontwikkelen waar ze gevoed moeten worden met fruitvliegjes en of kleine krekeltjes.

Het zijn prachtige spinnen maar om eerlijk te zijn, zie ik ze liever in hun natuurlijke omgeving, maar dat komt omdat ik heel graag naar Martinique of Guadeloupe zou afreizen.