Jaarverslagen

Elk jaar blikken we terug naar wat er in dat jaar is geweest. En we leggen dat vast in een jaarverslag. Alhier vindt u deze terug. Leden kunnen het gebruiken als geheugensteun, of misschien wel als een mijmer moment. De passant van deze site kan het gebruiken om te zien of er wat voor hem of haar bijzat. En misschien wel concluderen dat lid worden heel leuk zou zijn.

2013

07-01
Discussieavond
Het aquarium van de heer De Keizer stond centraal. Leden hebben hen advies gegeven over hoe nu verder. Stap voor stap zullen we samen aan dit aquarium werken. De eerste adviezen zijn te vinden bij Aquaria - Help!.

Als extra toonde Robert zijn pas opgestarte derde bak. Een ouderwetse opzet, waarbij de wenkbrauwen toch wel gefronst werden. Hoezo tuinaarde als bodem? We wachten geduldig af op de resultaten.
04-02
Op bezoek bij Betta's pride in Goverwelle.

Een in Labyrinten gespecialiseerde zaak. Armin Schaefer verwelkomde ons van harte. De avond werd gestart met een lezing door Armin over deze vissoort. En daarna hebben we een rondleiding gekregen. Niet alleen in de winkel, maar ook in de kwekerij. Een gezellige en leerzame ervaring.
11-02
Besloten ledenvergadering

Het bestuur heeft het beleidsplan "Samen werken aan groei. In Gouda gebeurt het!" toegelicht. De leden hebben gestemd. Het is aangenomen.
Ron heeft de hamer aan Jan Willem overgedragen. En kreeg als dank een bier-cadeau.
04-03
Op bezoek bij Faunaland in Woerden.

Nog een uitje. Het hele team van de winkel, met een werkelijk prachtige aquariumafdeling, stond paraat. Ronald gaf een lezing over aquarium inrichting met als thema Amano. Leuk en leerzaam. En natuurlijk werd er door menigeen nog het e.e.a. gekocht!
En... iedereen ging met een goodiebag naar huis!
23-03
Uitslag district

Vol goede moed zijn een grote groep 'ONG'rs' naar Zoetermeer gegaan. Ze hebben prachtige foto's kunnen zien, bewonderend kunnen kijken, maar ook wat gemor kunnen horen. Maar "onze jongens" hadden allemaal een zilveren diploma!
Onze vereniging heeft met deze deelname de hoogste score sinds 2006 behaald. De stijgende lijn zet door!
06-04
Excursie: Naar Düsseldorf en Duisburg

Het verslag staat hier en het fotoverslag staat hier. En was het leuk? Het was geweldig. Het museum bood voor iedereen wat wils. Zoo zajac was indrukwekkend en men kon inkopen en kijken. De hoogovens waren roestig. En misschien het allerbelangrijkste, de braadworst was helemaal top. Volgende jaar gaan we weer.
08-04
Aquariumhouder – of toch niet ?
Lezing door Jaap Liefting

Een titel die vragen oproept. Het thema was de moerasplant. En hoe deze in de vensterbank kunnen floreren. Het antwoord op de vraag uit de titel is dus dat je soms ook plantenkweker bent. Van één stengel haal je soms wel 50 planten. Gewoon wat modder en als het heel goedkoop wordt gehouden, een pedaalemmerzak. Kweken kan iedereen. Niet om het mooi, maar om te determineren of een voorraad aan te leggen of een soort te bewaren. Determineren is moeilijk, maar via een bloem(pje) wel mogelijk, als je geduld hebt. Het zijn kleine en fijne bloemen. Niet voor in de vaas.
Raymond gaat het in ieder geval proberen.

Zie ook het artikel van Jaap.
06-05
Vissen in de evolutie
Lezing door Jos Hoedeman

Wat een tijdreis! Van de Pikaia tot nu. Een niet te vatten tijdspanne, maar zo interessant. Gebracht door een begenadigd spreker.
03-06
Het Groene hart
Lezing door G. van der Haak

G. van der Haak, medewerker van Staatsbosbeheer, en weetal van het Groene hart. Hij liet liet prachtige sfeerbeelden zien, zodat we weer weten in welk een bijzondere omgeving wij wonen. Althans dichtbij, maar altijd op reisafstand. En soms heel dichtbij. Dankzij Gouda is de ringslang weer bezig aan een opmars in de streek. Mooie, en volstrekt ongevaarlijke dieren.
Natuurlijk werden we ook gewezen op de vogelstand. Ganzen nemen daarbij een speciale plek in. Voor de één rot ganzen, voor de ander wakers, of gewoon lekker. Maar wel intelligent. Heeft de mens ooit moeten denken over wisselbouw, ganzen doen dit van nature.
Met een tasje goodies werden we na de lezing verrast. Opdat we zelf op onderzoek konden gaan.
Tevens werden de nieuwe leden Annie, Leandra, Nathalie en Sander hartelijk welkom geheten. Op korte termijn wordt men hen een afspraak gemaakt om hun bakken te bewonderen.
02-09
De districtskeuring in retroperspectief
Lezing door R. Koelman

Het was een enerverende districtskeuring dit jaar. Niet iedereen kon erbij zijn. Robert nam ons terug naar die keuring. Maar eerst werd nog eens verteld waarom we keuren. Aan de hand van rapporten (o.m. uit 1970) toonde hij waar een keurmeester op let. Waarbij Wim uit zijn ervaringen ons kon vertellen, dat keurmeesters niet altijd dezelfde smaak hebben.

Maar op de keper beschouwd is er meer dan het "plaatje". Het biologische gedeelte is belangrijker! En dat zagen de aanwezigen ook toen ze vier foto's moesten gaan beoordelen. Het plaatje was soms erg mooi, maar de punten "laag". De keurmeester ziet gewoon meer wanneer hij of zij voor de bak zit!
05-10
Schouw

De zaterdag waarop alle aquarium werden bekeken en waardes werden gemeten. Nu ja alle... Een elftal!
De vraag is dus, wie volgt Leo op? Of weet Leo wederom de beker veilig te stellen?
Als afgesproken op de jaarvergadering wordt er geen keurmeester uitgenodigd.
Deelnemers? Zie hier.
07-10
Borneo
Lezing door Jan en Margie

Borneo. Was het mooier dan Maleisië? Spannender? Of net zo indrukwekkend? Duidelijk was ook daar weer vele insecten waren. Maar ook apen, reptielen, vissen, olifanten, veel natuurschoon. Natuurschoon onder druk. Palmolieplantages blijken een bedreiging. Maar soms ook een te nemen hindernis. Sommige vogels weten zich snel aan te passen. Mooi, maar niet de bedoeling.
Het was een indrukwekkende presentatie waarvan we hebben genoten. Compleet met film en bijbehorende geluiden. Alsof je er zelf was.
04-11
Uitslag Schouw

De presentatie van de aquaria die tijdens de schouw voorbij kwamen. De leden hadden de taak te gaan kiezen (stemmen)! Jan zijn zeeaquarium vonden we het mooiste. Het volledige verslag staat hier.
02-12
Lezing en discussieavond

Mascha en Ivo presenteerde één van hun aquaria (zie hier. Na deze prachtige bak bewonderd te hebben, was het de beurt aan discussieleider Menno. Hij gaf ons de stelling "Wildvang koop je niet!". Een moeilijk, uitgebreid maar ook leuk en leerzaam debat was het gevolg. Het is allemaal niet zo simpel, verzuchtte Anja. Maar een aquariaan zal toch echt moeten nadenken en verantwoording nemen! Een debat dat nog wel eens terug zal komen!