Jaarverslagen

Elk jaar blikken we terug naar wat er in dat jaar is geweest. En we leggen dat vast in een jaarverslag. Alhier vindt u deze terug. Leden kunnen het gebruiken als geheugensteun, of misschien wel als een mijmer moment. De passant van deze site kan het gebruiken om te zien of er wat voor hem of haar bijzat. En misschien wel concluderen dat lid worden heel leuk zou zijn.

2014

06-01
Cichliden
Lezing door Leo Brand

Leo is een terugkerende spreker. Deze avond stond zijn lezing Het houden van Cichliden op het programma. Leo was weer in topvorm. Niet te stuiten kwam de ene na de andere fantastische foto van een Cichlide voorbij. Zowel Afrika (zelfs Chad) als Zuid Amerika werden aangedaan. En die foto's waren door Leo zelf genomen. Ook van de Afrikaanse meren en de krakkemikkige kano's op de Amazone. Een ervaringsdeskundige dus. Zonde als de avond weer voorbij is. Een troost rest. In juni komt hij weer!
03-02
Voor elk wat wils
Lezing door Willem van Wezel

Voor elk wat wils. Dat was de titel van de lezing gegeven door Willem van Wezel. Willem zelf bestempelde de lezing als prettige chaos. Wij willen dat toch zien als een bevlogen lezing door een prettig gestoorde aquarioot. Willem bombardeerde ons met foto's van aquaria die hij door de jaren heen zelf heeft gemaakt, ingericht, bewonderd, gefotografeerd, jaloers heeft bekeken. Is dat leerzaam? Ja. Want door te kijken kan men gaan zien. En als men ziet, kan een aquariaan het geleerde toepassen op het eigen aquarium.
03-03
Discussieavond

Geen spreker. Maar discussie, ervaringen uitwisselen, keuvelen en gezelligheid. De onderwerpen:
  • Blauwalg
  • Filtering
  • Waterwaarden (meten is weten?)
Robert nam de leden mee aan de hand van een presentatie in een discussie en vraag- en antwoord spel. Blauwalg bleek actueel. Leandra had er last van in een pas opgestarte bak. Ze is de tips aan het uitproberen. Bij de discussie kwam ook nog de kiezelalg voorbij. Ook een slijmerige laag. Lelijk, maar van dichtbij wel erg mooi.
De discussie over filtering leverde vele tips op. Van het klein maken van grijze pvc-slang, tot het gebruik van een oud potfilter als voorfilter. Ook viel de naam Purigen. Een filter medium van Seachem dat garant staat voor zeer helder water. Enige leden lijken het te gaan uitproberen.
Het verhaal over waterwaarden staat uitgebreid op de site: Meten is weten I.

Bron: Plazilla
08-03
Uitslag districtskeuring
Georganiseerd door AV Danio Rerio (Delft), gepresenteerd door de keurmeester W. Tomeij.

Nerveusiteit bij Jan, Leo en Menno, maar natuurlijk ook aanmoedigingen vanuit de aanwezige leden! En de uitslag? Boven verwachting!
10-03
Ledenvergadering


Besloten ledenvergadering. Hoe is het afgelopen jaar geweest? Hoe staan we er voor? Wat is er van het beleidsplan terechtgekomen? Hoe verder, en natuurlijk verkiezingen! Dat allen kwam aan bod. Het bestuur werd van harte bedankt!
07-04
Stadsvogels
Lezing door Mascha

De vereniging heet niet voor niets "Ons natuurgenot". Binnen de vereniging gaat de aandacht uit naar meer dan aquaria. Hoe leuk is het dan in ons ledenbestand Mascha, een bijna afgestudeerde biologe, aan te treffen, die graag haar passie deelt. Zij verhaalde over hoe vogels in de jungle van de stad overleven. Slimme beesten, dat is duidelijk. Alhoewel de stadsduif feitelijk onze gebouwen als rotsen ziet. Mascha nam ons mee op een ontdekkingstocht. We hebben geleerd welke definitie het meest sluitend is voor de term stadsvogel. En daar heeft zij haar steentje tijdens haar Bachelor aan bijgedragen. Aan ons was het de vele vogels te benoemen. Een onbegonnen werk, want er zijn er veel meer dan we dachten. Leuk was het de Tjitjaf voorbij te zien komen. Velen zullen deze vogel nog wel uit de Suske en Wiske reeks kennen. Conclusie? Velen van ons zijn gewoon natuurliefhebbers. En hebben een zwak voor alles wat leeft. Zelfs de reiger kwam er nu eens prima vanaf. Ja het eet graag onze vijvers leeg. Maar zo een lang beest nestelend in een boom, in kolonieverband. En woord: koddig.
12-04
Excursie
Op naar Zoo Zajac en Utaka. Met 7 leden, waarvan 5 van de nieuwe garde werd de reis aangevangen. En iedereeen heeft genoten. Dus volgend jaar weer! Het verslag vind u hier
05-05
Uitslag debutantenkeuring

Bevrijdingsdag. Er lieten 8 deelnemers van 4 verenigingen hun vivaria zien. Vivaria die nooit naar het district gaan, maar toch het bekijken meer dan waard zijn! De deelnemers kwamen van:
  • AV De Natuur in huis (Alphen aan den Rijn) 2 deelnemers
  • AV De Natuurvriend (Leiden) 1 deelnemer
  • Studievereniging Het Paludarium (Rijswijk) 1 deelnemer
  • AV ONG (Gouda) 4 deelnemers

Klik hier voor een verslag en de uitslag.

Onze conclusie? Wij willen het volgend jaar weer! Maar we geven het stokje graag over aan "De natuur in huis".

02-06
Vijvers
Lezing door Leo Brand.

Leo Brand. Hij trapte dit jaar al het nieuw jaar af. Nu was hij terug met een lezing over vijvers. Wie is Leo? Een ras Rotterdammer. Een bioloog. Een natuurliefhebber.

Hij weet waar hij over praat. Uit de praktijk. Dus we kregen tips over wat handig is bij het aanleggen van een vijver. Maar ook over hoe een vijver door de seizoenen heen mooi is. En dan wel in de context van de tuin. De vijver en tuin zijn een tweeeenheid.

Natuurlijk met een knipoog. En leuk was het te zien om de kleinste vijver uit onze vereniging op een slide voorbij te zien komen. De vijver van Anja.

01-09
Grote Aqua veiling
Rijswijk, Delft en Alphen gingen ons voor. Nu was het onze beurt. Wij organiseerden de grote aqua-veiling. Iedereen kon zijn of haar overtollige aquaspullen laten veilen. Bekijk de catalogus om te zien wat u eventueel heeft gemist.
06-10
Reisverslag
Door Jan (maar ook Margie)

Jan v.d. Heijden neemt jullie mee naar Panama met zijn prachtige natuur. Natuurlijk is Panama vooral beroemd om het Panama kanaal, wat inderdaad indrukwekkend is maar tevens de oorzaak is dat er veel dieren hebben moeten vluchten of nog erger, zijn omgekomen. Tegen een staaf dynamiet doe je niet veel.
Maar gelukkig zijn er heel veel dieren teruggekomen.
Natuurlijk zijn alle stroompjes en riviertjes onderzocht en onder water gefilmd, zodat de echte biotoop kan worden waargenomen. Dus jullie kunnen een indruk opdoen van hoe het in het echt is.
Panama zelf, heeft dat wat te bieden? Naast het koelere hoogland met veel kikkers, vissen en slangen, heeft Panama ook mooie tropische eilanden. Maar vooral het laagland en dan m.n. rondom de Pipelineroad, een begip wat Jan zeker gaat uitleggen, is het volop genieten.
03-11
Uitslag schouw

Het was weer een topavond. Dit keer was het Willem van Wezel die de aquaria besprak. De winnaar was zowel voor de vereniging als voor Willem duidelijk: Jan.
De foto hiernaast lijkt uit zijn aquarium te komen. Echter niets is minder waar. De foto komt uit het aquarium van Mascha!
02-12
Bingo

Anders dan anders. Gezang, geloop, dubbele Bingo's, een verhaal. En iedereen deed mee. Gewoon voor de leut. Dat een dergelijk spel toch nog heden ten dage kan boeien. U had er bij moeten zijn.