Jaarverslagen

Elk jaar blikken we terug naar wat er in dat jaar is geweest. En we leggen dat vast in een jaarverslag. Alhier vindt u deze terug. Leden kunnen het gebruiken als geheugensteun, of misschien wel als een mijmer moment. De passant van deze site kan het gebruiken om te zien of er wat voor hem of haar bijzat. En misschien wel concluderen dat lid worden heel leuk zou zijn.

2015

05-01
Nieuwjaarsreceptie


De start van het nieuwe verenigingsjaar. Bijpraten onder het genot van een hapje en drankje. Opgeluisterd met een korte lezing van Jan over openbare aquaria. Hij en Margie waren er al geweest, met als gevolg inspiratie voor mogelijke excursies...
02-02
Levendbarenden
Lezing door Ferry Winter

Ferry was in 2012 al eens te gast met een lezing over garnalen. Hij heeft twee passies. Naast garnalen, levendbarenden. Practice what you preach is zijn motto. Met dertien aquaria voor de kweek is dat wel duidelijk. Zijn lezing nam ons mee in de wonderschone wereld van visjes waar men vaak de neus voor ophaalt. Van haaien tot, inderdaad, de gup. En van zijn favorieten is klein maar fijn: Neoheterandria elegans. Maar ook indrukwekkend. Want als ze gedwongen worden te schuilen tussen de planten, blijkt de tekening opeens van de jager een prooidier te maken. Die deinsen terug voor het boze oog...
Natuurlijk werden ook Endlers en Guppen behandeld. Waarom sleutelen aan een Endler. De wildvang is wonderschoon, alhoewel sommige kleurvarianten toch wel zeer begeerd werden.
02-03
De bak van Joost

Met 1100 liter water, een biotoop, met als gebied Congo, een vierde plek op de Schouw 2014 en het district voor de boeg, wordt het eens tijd nader kennis te maken met de bak van Joost. Joost kan enthousiast vertellen.
09-03
Ledenvergadering


De leden hebben gesproken. Feestelijkheid (Fred was de jubilaris) wisselde af met droefheid (Jan Willem, Fred, Menno en Aart-Jan traden af) met feestelijkheid (Alexander trad toe tot het bestuur).
Afspraken? De contributie wordt iets hoger i.v.m. de NBAT afdracht, van leden wordt verwacht dat zij minimaal 12,50 bijdragen aan de districtskeuring wanneer men deelneemt, waarbij het bestuur het recht heeft om mocht dit een drempel zijn, bij te springen.
Andere afspraken? Joost en Alexander regelen deelname aan de Hofstededagen, een aantal leden wil helpen met een bak in Leiden (Dimitir, Jan), Ivo wil een bakkenschouw organiseren, Masha en Ivo willen over Leiden een artikel schrijven, Jan gaat kijken of een bezoek aan Zuid Frankrijk haalbaar is.
Er was nog veel meer, maar dat leest u in de notulen.
14-03
Uitslagavond district


Leiden was aan zet. Wat een locatie! En onze deelnemers hebben zich kranig geweerd: de uitslag
13-04
LATV de Natuurvriend


2015 is het jaar dat onze zustervereniging De natuurvriend 85 jaar bestaat. Dat gaan ze vieren met in de Hortus Leiden een internationale vivaria tentoonstelling. En wel op 5 t/m 27 september. Zij kwamen er over vertellen. En....wij gaan deelnemen met aquaria!
14-04
Uitslag debutantenkeuring

Alphen was de organisator. Met 7 deelnemers van drie verenigingen gingen we een leuke leerzame avond tegemoet. We hebben steun gegeven aan Wim, Leandra en Anja. Alphen was een goede gastheer voor vele aanwezigen. Lees het verslag.
18-04
Excursie
Op naar Zoo Zajac en Utaka.

Op een stille zaterdagochtend was het ritueel er weer van verzamelen. Maar stil? Opeens vond de handbalclub het ook goed om daar te verzamelen. Dat was vreemd.
Wim, Anja gingen bij Robert in de auto. Corry en Arlette van Aqua Terra Noord sloten aan met de eigen auto. Fred en Marie troffen we bij de Mac in Veenendaal.
Duidelijk werd wel dat in Duitsland boodschappen werden gedaan. Het nieuwe is er van af. In Amersfoort werden nog vissen aangeschaft, alhoewel iedereen de impulsen keuring in bedwang hield.
Een geslaagde dag. Maar volgend jaar toch maar vernieuwing.
11-05
De paden op, de lanen in!

Niet de eerste maandag in mei, want dat zou 4 mei zijn. Neen 11 mei! Niet datgene wat we eerste wilden, maar wel erg leuk. We mochten op bezoek bij vissenimporteur Interfish, in samenwerking met Faunaland Woerden. Een tiental leden durfde dit aan.
Was dit leuk? Heel leuk. En leerzaam. Een enorme hoeveelheid aan aquaria met vele soorten vissen konden we aanschouwen. En dan valt opeens op hoe anders het gedrag van een Corydoras is wanneer deze met een 100+ door een bak trekken. En kom je erachter dat er toch wel veel bij komt kijken, om vissen te importeren en te verkopen. Het oogt simpel, maar is het niet. Petje af dus.

30 en 31-05
Hofstedendagen

Dit jaar hadden we tijdens de Hofstedendagen dus veel pech. Kou, regen en grijs. Toch hebben op beide dagen leden onze afgeslankte stand bemenst. Dank aan:
Sander, Dimitri, Henk, Arian, Jan, Margie, Wim, en Robert.
01-06
De bak van..., en meer

Er waren drie onderwerpen. De AquaHortus, de Walstad-bak van Robert en de nieuwe bak van Raymond. Omdat Raymond de vissen voor de tentoonstelling kan overnemen, kreeg Ivo ruim baan om zijn voorstellen voor de twee bakken te bespreken. Ivo sprak met passie. Hij had zich volledig ingelezen en kwam met foto's, informatie over twee biotopen. Sri lanka en Borneo. Echte biotopen. Met films als bonus om te laten zien wat er nu allemaal daar bij elkaar leeft en groeit. Een topavond! Die Walstad-bak komt nog wel eens. Vond Robert dat erg? Nee. Hij wil graag zijn slabak omtoveren tot biotoop. Azi. Dus hij heeft veel geleerd.
07-09
Import van vissen?
door Hans Kiers

Hans werkt bij een grote importeur en kweker. Hij kan dus first-hand vertellen en laten zien hoe het daar aan toe gaat? Hij is zelf liefhebber en lid van De natuur in huis te Alphen.
05-10
Suriname
door Jan van der Heijden

Een traditie die we graag in ere houden. Jan en Margie maken foto's in den vreemde. Boven en onderwater. Wij genieten graag mee van hun reizen.
10-10
Schouwdag

Iedereen die zich ingeschreven had, kreeg bezoek. Men had de ruiten gepoetst, de thermometer verwijderd.
02-11
Schouw 2015


De deelnemende bakken werden getoond. U oordeelde, En het was ongemeen spannend. Jan voelde de concurrentie duidelijk. Benieuwd? Kijk hier.
07-12
Bingo

U vroeg er zelf om. Er was weer een verhaal, en wel over elfjes. De prijzen waren super.