Het begin

Keuzen. Het is vaak lastig. Onder de kop Terrarium vallen 4 soorten. Van links naar rechts: riparium (met water), paludarium, terrarium (woestijn), terrarium (woud).

     

Het allerbelangrijkste voordat men gaat beginnen aan een paludarium, is het vinden van een antwoord op de volgende vragen:

Voor het kiezen van de plek zijn een paar zaken van belang. Het moet een plek zijn waar er niet teveel beweging omheen zal zijn, ook mag het niet worden blootgesteld aan teveel zonlicht maar het hoeft natuurlijk ook niet ergens verloren in een hoek te worden gezet. Een paludarium komt pas echt tot zijn recht op een plaats waar je op enige afstand van kan genieten.

Een paludarium kan men kant en klaar kopen, maar ook op maat laten maken, of zelfs zelf maken!.

Stel u begint een paludarium van 1,80 m groot, waarvan het onderstel 65 cm. is. De bak heeft een diepte van 50 cm. Om het gewicht te beperken kiest de maker voor zo dun mogelijk glas dat met siliconen wordt verlijmd.
De achterwand wordt bekleed met kurk en met gecamoufleerde bakjes, waar dan diverse hangplanten in geplaatst kunnen worden. Er zijn andere mogelijkheden, maar dit is het meest simpele.
Onderaan wordt een waterpartij met een waterhoogte van ca. 25 cm gemaakt. Achteraan het onderwatergedeelte plaatst u het filtercompartiment. Dit filter wordt verborgen onder het oevergedeelte. Het water komt in de filter terecht door gaatjes in de achterwand en vloeit via een geluidarme pomp weer terug.
Het paludarium is toegankelijk via een zijdelings schuifraam. Bovenaan bevindt zich een rooster met kleine gaatjes. Hierboven hangt slechts één lamp. Er is geen verwarming aanwezig, ook niet in het water. Er heerst dus overal de gewone huiskamertemperatuur. Er is een keuze voor een verstuiver. Een verstuiver brengt toch enkele nadelen met zich mee, zoals aandamping van de glaswanden, kans op vervuiling en kalkaanslag. Natuurlijk zijn er manieren te bedenken om dit te voorkomen, maar zonder kan.

De inrichting bestaat uit drie grote accenten: een groene varen, een kronkelende boomstronk die de overgang vormt tussen de oever en het water en een lavasteen in het water. De overgebleven ruimte wordt gevuld met bovenaan op met diverse plekken hangplanten, onderaan met wat kleinere (bloeiende) plantjes en in het water enkele cryptocorynen.

Een delicaat punt is de juiste keuze van de planten: de ene soort droogt te veel uit, terwijl de andere dood kan gaan door een te veel aan water. De planten worden regelmatig handmatig besproeid. Een probleem kan het rottingsproces door stilstaand water in de plastic potjes zijn. Dit is op te lossen door argexkorrels te gebruiken. Maar planten willen ook voeding. Maar hoe? Wanneer mest in de plantenspuit wordt gedaan, dan kan het voor een deel terechtkomen in het water waarin de vissen vertoeven. Het mag dus geen giftige stoffen bevatten. De oplossing hiervoor kan zijn, door gebruik te maken van bemestingsmiddelen specifiek voor aquariumplanten.

Wat men wel goed moet bedenken voordat men begint, is dat je er dagelijks mee bezig bent. Een paludarium onderhouden is totaal anders dan een gewoon aquarium onderhouden. Maar je geniet er dan ook heel erg veel van, zeker als u liefhebber bent van zowel vissen, planten als reptielen.

Als de planten groeien, kunnen daarna de bewoners hun intrede doen. De keuze is groot. En daarmee de kans op het maken van een verkeerde keuze nog groter! Lees, internet en praat met hobbyisten. Laat het geen impulsaankoop worden.

Gesponsorde links