Uitjes herbeleven

Als we reeds hebben verteld, gaan we met de vereniging op excursie. Het klinkt als een schoolreisje. En misschien is het dat ook, maar dan in de positieve zin van het woord. Hier vindt u de verslagen van die verschillende uitstapjes.

Maandagavond 04 maart, 2013
(tekst en foto's: M. v.d. Heijden)


Ronald (r) en Jan Willem (l)

4 maart waren de ONG-leden uitgenodigd door Ronald van der Vaart, eigenaar van Faunaland H2O in Woerden. We werden hartelijk in zijn zaak verwelkomd door Ronald en één van zijn medewerksters. Onder het genot van een kopje koffie, hoogstpersoonlijk door de vader van Ronald gezet, konden we allereerst zijn zaak en natuurlijk zijn aquaria bewonderen.

De opkomst van ONG-leden was goed en nadat iedereen was gearriveerd en onze voorzitter, Jan Willem, iedereen welkom had geheten, begon de presentatie. Buiten de aquaria’s die we allemaal kennen, zoals het bekende gezelschapsaquarium, het Azië aquarium, de Malawi- en Tanganyika cichlidenbakken en (zoals Menno aangaf) het Amazone aquarium, is er sinds enige tijd ook, vanuit Japan overgewaaid, Aqua-scaping, oftewel een onderwater landschap.


Iedereen moet nog gaan zitten

Ronald toonde diverse aquaria die op die manier waren ingericht. De meningen liepen behoorlijk uiteen van “prachtig” tot “beetje onecht”. Maar wat je er ook van vindt, je moet toegeven dat het enorm kunstig is. Ronald legde uit, waar je met aqua-scaping allemaal op moet letten. Het belangrijkste is dat je keuzes moet maken. M.a.w. zowel het aantal planten als vissen moet worden beperkt om de rustige, bijna serene uitstraling te krijgen die gewenst is. Ronald gaf aan dat er maximaal 5 soorten planten in mochten, wel dienen deze, net zoals in een gezelschapsbak van vorm duidelijk verschillend te zijn. Qua kleur, kan men kiezen, deze geheel in het groen te houden of juist een afwisseling met rode planten, zoals de rode lotus.


Takashi Amano geïnspireerd

Ook qua decoratie moet er rust zijn. Dus maar 1 soort hout en/of 1 soort stenen. Hetzelfde geldt voor het grind en zand. Deze eerste liefst niet te grof maar ook niet te fijn. Wat zand aan de voorzijde van het aquarium staat niet alleen mooi maar zorgt er ook voor dat de corydorassen altijd goed zichtbaar zijn.

Ook nam Ronald nog even de juiste volgorde van inrichten door: voedingsbodem en zelfs bodemverwarming, daarna grind en zand, de stenen en hout, dan de planten, het filter en eventueel de CO2. Pas dan komen de vissen. Volgens Ronald is het verhaal dat men minimaal 14 dagen moet wachten voordat de vissen erin kunnen echt niet nodig want het zijn de uitwerpselen van de vissen die zorgen voor de nodige bacteriën. Alleen als men de planten eerst op volle krachten wil laten komen, kan men even wachten met het plaatsen van vissen.

Daarna gaf Ronald uitgebreide uitleg over de techniek in het algemeen en alle middelen die er op de markt zijn om de planten of vissen gezond en mooi te houden. Zo kwam het filter aan de orde, hoe op te bouwen en hoe schoon te maken, waarbij hij het voordeel van Siporax uitlegde, gevolgd door de noodzaak van CO2 en wat die doet voor de planten maar ook dat dit werkt tegen algen.

Ook de verlichting kwam aan bod met zijn diverse kleuren. Daarna vertelde Ronald over het proces van leidingwater naar aquariumwater. Heel belangrijk daarbij is het neutraliseren van het chloor en zware metalen. En natuurlijk het belang van het goed en regelmatig (liefst 1 x per week) onderhouden van het aquarium; checken van temperatuur, filter, planten snoeien het water verversen en dat spreekt voor zichzelf: het verwennen van de planten en de vissen. Ronald legde voor alle duidelijkheid ook nog even het watertesten uit. Iets wat elke aquariaan natuurlijk altijd moet doen. Belangrijk hierbij is het testen op de Ph (zuurgraad), de Kh (hardheid) en natuurlijk het nitriet-, nitraat-, fosfaat- en ammoniak-gehalte.

Tenslotte kwamen de vissen aan de beurt. Zoals al eerder vermeldt draait het bij aqua-scaping, maar ook bij andere aquaria, om het maken van keuzes. Als men al het voorgaande in acht heeft genomen en daarna kiest voor niet te veel soorten vissen maar wel verschillende vormen en vissen die in de verschillende waterlagen zwemmen, kan men echt gaan genieten van een prachtig aquarium.

Het werd tijd voor mij om met mijn camera eens goed te gaan kijken welke prachtige vissen Ronald en zijn medewerkers zelf verzorgden.


Pterophyllum scalare - Corydoras eques


Apistogramma Ramirezi - Pterophyllum scalare


Kiekeboe: Pelvicachromis pulcher - Apistogramma cacatuoides


Procumbarus allenii