Schouw

Op onze vereniging hebben we in de loop der tijd vele aquaria en vijvers mogen keuren (schouwen). En dit op de gevoelige plaat en inmiddels ook digitale plaat vastgelegd. Voor ons altijd weer een feestje om te kijken naar die aquaria. Leuk en leerzaam. En dat delen we graag met u. Het afgelopen decennium vindt u terug. Wat gelijk ook weer een beeld geeft van de onwikkeling van onze hobby!
De vijverkeuring valt overigens altijd eerder dan de schouw. Dit in verband met het weer. Wij hebben gekozen om de vijverkeuring en vivariumkeuring onder één noemer te tonen.

De deelnemers aan een verenigingskeuring mogen overigens bij genoeg punten door naar het district. De districtskeuring valt altijd in het volgende jaar. Een link naar die keuring vindt u terug bij de uitslag van de schouw.

Blader door de jaren heen om de ingezonden aquaria te bekijken. Of spring direct naar een jaartal.

De Schouw was 5 oktober. Er waren negen deelnemers (allemaal mannen, dat moet volgend jaar echt anders!) met elf bakken. En wel:

[A1] Gezelschap [A2/3] Speciaal [B1/2] Zout
  1. Freddy
  2. Raymond met zijn nano en meterbak
  3. Robert
  1. Aart Jan
  2. Joost
  3. Leo
  4. Menno
  5. Robert
  6. Sander
  1. Jan

U wilt eerst de uitslag zien? Spring naar de uitslag.

Raymond - nano [A1]

Klein maar fijn. Het garnalenbakje van Raymond. Voor erbij. Lief, leuk, en inderdaad geschikt voor garnalen. De planten stonden er fris bij. De geleidbaarheid gaf reden tot twijfel. Maar Raymond is gewend aan die waarden.

Enige gegevens:


Klik hier voor een film.

Robert [A1]

Kan het licht aan? De opmerking bij deze bak. Vlak voor de keuring vielen de buizen uit. Uiteindelijk 5 dagen zonder licht liet duidelijke sporen na. Weer een van die verhalen die in de toekomst zal worden aangedikt. Toch was in aanleg de compositie wel zichtbaar. Volgend jaar beter?

Enige gegevens:

Een Jebao 104 (2000 l/h) en Jebao 303 (1200 l/h) filtreren. En nu verlichten 4 T8 58 watt de bak. Op een dimmer, 07:00-23:00, om 15:00 100% en daarna wordt het weer minder.


Klik hier voor een film.

Freddy [A1]

Opstap naar? Freddy is pas begonnen. Toch deed hij nu al mee. Een leuke bak, hier en daar wat plantproblemen, maar voornamelijk in de oude bladeren van de Echinodorussen. De maanvissen zijn misschien iets te klein gehuisvest, maar Freddy leert snel. De tak is op gevoel op exact de juiste plek geplaatst. Dat beloofd dus heel wat!

Enige gegevens:


Klik hier voor een film.

Raymond [A1]

Wordt niet gekeurd! Dat was het eerste dat Raymond zei, bij het aanschouwen van zijn aquarium. "Hij staat pas kort." En inderdaad er waren nieuwe planten ingezet. Zichtbaar, maar dat kon de pret toch niet drukken! Raymond was over te halen. Gelukkig. We zullen zijn vorderingen volgen.

Enige gegevens:


Klik hier voor een film.

Jan [B1/2]

Gerijpt in een kast. Jan is op dit type aquarium overgegaan in 2012. Nu een jaar later is deze verder gerijpt. Ingebouwd in een kast, vandaar de afmetingen. Dat rijpen is dus feitelijk geduld hebben. De tijd nemen. En het resultaat is er. Geduld wordt beloond!

Enige gegevens:

Naast de bioloog, worden stromingspompen gehanteerd.


Klik hier voor een film.

Sander [A2/3]

Pa! Soms is een aquarium meer. Sander zijn vader had ook een aquarium. Voor Sander is het daarom meer. Dezelfde vissenals pa, als herinnering aan. Mooi centraal in huis. En beloftevol. Die maanvissen en pleco daarvoor wordt gekeken naar een ander adres.

Enige gegevens:


Klik hier voor een film.

Aart Jan [A2/3]

Verrassing! Amazone, dat was de verwachting. Een week voor de keuring was de bak omgetoverd tot Malawi. Met bijzondere vissen (Placidochromis phenochilus gisseli ). En uitzonderlijk, met grote stenen! Alleen dienen we geduld te hebben. Volgend jaar wordt dit een "te vrezen" aquarium. Nu zijn de vissen nog te klein. Dus we wachten af.

Enige gegevens:


Klik hier voor een film.

Joost [A2/3]

Ik heb vinrot! Joost was nerveus en wilde afzeggen. Echter de vissen waren minder aangetast (nauwelijks) dan hij deed vermoeden. Ook Joost kende tegenslag. Zijn rotsformatie links was ingestort. Maar laten we eerlijk zijn. Malawi blijft indrukwekkend, qua kleurenpracht! Zijn Mbuna, rotsbewoners, voelen zich op hun gemak.

Enige gegevens:


Klik hier voor een film.

Robert [A2/3]

Een jaar verder De Tanganyika-bak van Robert. Deze doet nu voor de tweede maal mee. Na veel problemen (blauwalg en diatomeeën) lijken de groene algen nu echt aan de winnende hand. Dankzij sporenelementen. Geduld wordt beloond, maar de bak mag nog groeien. Het slakkenkerkhof is overigens een echt slakkenkerkhof, dus zonder zand! De achterwand mag/moet wat schoner!

Enige gegevens:


Klik hier voor een film.

Leo [A2/3]

Niks kippegrit! Een keurmeester raadde kippegrit aan. Voor Leo nooit meer. Dat ging bij hem fout. Maar zijn nieuwe inrichting is weer om de vingers bij af te likken. Malawi, dus kleurrijk. En volgroeide vissen. De stenen gaat hij toch weer schoonmaken. De alg wordt niet als mooi ervaren.

Enige gegevens:


Klik hier voor een film.

Menno [A2/3]

Opnieuw beginnen... Toen zijn nieuwe bak het begaf, kon hij overnieuw beginnen. Maar met resultaat. Daar is geen twijfel over mogelijk! De foto's doen dan ook onrecht aan de bak. Deze is immens. Een waar paradijs voor de "eimekei".

Enige gegevens:


Klik hier voor een film.

Vrijwilligers worden bedankt

Jan en Margie (film en fotografie), Raymond en Robert (bezoek en waterwaarden meten) worden bedankt. Raymond kwam wat later direct uit zijn werk en was wat overdonderd!

Het tellen

Het tellen was live te volgen. Gespannen, of aandachtig, kijkt men toe.

De uitslag

  1. Jan (1123,50)
  2. Menno (1046,00)
  3. Raymond (981,75)
  4. Leo (981,00)
  5. Robert [A1] (972,50)
  6. Robert [A2/3] (959,00)
  7. Freddy (922,25)
  8. Raymond - Nano (908,00)
  9. Aart Jan (902,25)
  10. Joost (879,50)
  11. Sander (864,00)

De "runners-up", en de voorzitter Jan Willem overhandigt de nummers 3, 2 en 1 hun medaille.

Jan ontvangt zijn beker en bloemen, voor zijn winnend aquarium!

De vertegenwoordigers van onze vereniging in het district 2014 zijn (onder voorbehoud):