Schouw

Op onze vereniging hebben we in de loop der tijd vele aquaria en vijvers mogen keuren (schouwen). En dit op de gevoelige plaat en inmiddels ook digitale plaat vastgelegd. Voor ons altijd weer een feestje om te kijken naar die aquaria. Leuk en leerzaam. En dat delen we graag met u. Het afgelopen decennium vindt u terug. Wat gelijk ook weer een beeld geeft van de onwikkeling van onze hobby!
De vijverkeuring valt overigens altijd eerder dan de schouw. Dit in verband met het weer. Wij hebben gekozen om de vijverkeuring en vivariumkeuring onder één noemer te tonen.

De deelnemers aan een verenigingskeuring mogen overigens bij genoeg punten door naar het district. De districtskeuring valt altijd in het volgende jaar. Een link naar die keuring vindt u terug bij de uitslag van de schouw.

Blader door de jaren heen om de ingezonden aquaria te bekijken. Of spring direct naar een jaartal.

De Schouw was 11 oktober. Er waren acht deelnemers met negen aquaria. En wel:

[A1] Gezelschap [A2/3] Speciaal [B1/2] Zout
  1. Robert
  2. Wim
  1. Alexander
  2. Ivo
  3. Joost
  4. Mascha
  5. Raymond
  6. Robert
  1. Jan

Fotografie en film waren weer in de vertrouwde handen van Margie en Jan, Raymond was de chauffeur en time-keeper, Robert bemoeide zich met de waterwaarden. Nieuw, althans nieuw, was dat de schouwmeester weer terug was, en wel in de persoon van Willem van Wezel.
Waarom de terugkeer van de schouwmeester? We stemmen toch? Willem heeft veel ervaring. En heeft als "buitenstaander" eenieder van tips voorzien. Tevens is hij het die advies geeft over de aquaria die naar het district mogen. Staken de stemmen, of is er discussie, dan geeft hij advies. Aan het bestuur blijft de keuze.
Was er veel te genieten? Ja! Willem wilde al bij het eerste bezoek niet meer weg. Gelukkig hadden we dus Raymond. Want parkeren zonder ticket in Rotterdam wordt dan wel heel duur. Door snel te lunchen bij Robert, werd er tijd ingehaald. En konden we op schema eindigen bij Raymond.

Op 3 november was de stemming. Deze was spannend, en gaf een winnaar. U wilt eerst die uitslag zien? Spring naar de uitslag. Anders blader door inzendingen en bepaal uw keuze. Komt deze overeen met de uitslag?

Mascha - Sulawesi [A2/3]

Wanneer je binnenkomt bij Mascha en Ivo, weet je dat je je overal kan verbazen. Voor Willem was dit nieuw. Een kind in een snoepwinkel. Uiteindelijk kon Willem plaatsnemen op de bank en dit aquarium (60x30x42) schouwen.

Willem was even niet meer bereikbaar. Helemaal in de ban van de bewoners. Terug in de realiteit wist hij op te merken dat dat ene stukje hout misschien iets meer naar rechts kon. Maar dat was het.

De bewoners van dit aquarium: Caridina dennerli (50 +) en Tylomelanie sp. “”Mini golden rabbit (4).

De waterwaarden:


Klik hier voor een film.

Ivo - Zuidoost-Azië [A2/3]

Het koste wat tijd, maar Ivo wist Willem dan ook voor dit aquarium (80x35x50) neer te zetten. Voor iemand die zich heeft gespecialiseerd op [A1] was dit toch wel even schakelen.

Ivo verhaalde. Zijn (en die van Mascha) inspiratie kwam van de Peat swamp forests met daar grenzend aan blackwater-stromen.
Daar treft men een labyrinth van takken, bomen, struiken en oever vegatatie, zodat maar zeer weinig licht doordringt tot aan/in het water. Onderwater groeien er amper planten. Raymond en Robert wisten zich nog goed de films van Jan uit Panama te herinneren. Een ander continent, maar zo herkenbaar. Wat nu planten onder water?

De bewoners van dit paradijs: Betta coccina (3), Parosphromenus linkei (5), Pangio semicincta (9) en Boraras brigittae (12).

De (uitzonderlijke!) waterwaarden:


Klik hier voor een film.

Alexander - Amazone [A2/3]

Alexander debuteerde in 2013 met zijn aquarium (80x35x40), en deed halverwege 2014 ook mee aan de debutantenkeuring. Leer je dan iets? Maak je progressie? Dat is duidelijk.

Willem was tevreden. Het hout in het midden, tja, dat staat te veel in het midden. Met als resultaat twee aquaria. Dus iets meer naar link of rechts. En dan is de groei misschien wel compleet.

Het aantal vissen is voor dit aquarium te. Maar Alexander gaat binnenkort over op een groter aquarium. Daarin zullen ondermeer de Paracheirodon innesi (30) en de Pterophyllum scalare (3) hun gewenste ruimte krijgen.

De waterwaarden:


Klik hier voor een film.

Jan - Zee [B1/2]

Jan is de winnaar van de schouw van 2013. Hij werd tweede in het district en negende landelijk in 2014. Met de schouw van 2014, kunnen we pas voor het tweede jaar genieten van dit aquarium (76x54x60). Een zeeaquarium. Dat heeft tijd nodig. En Jan zijn palmares van 1 jaar is al uitzonderlijk.

Willem was sprakeloos. Voor Willem was dit met overmacht het beste aquarium uit de negen. Willem genoot. Nieuw dit jaar was de kokerworm. De vergelijking met een passiebloem was duidelijk.

De waterwaarden:


Klik hier voor een film.

Robert - Gezelschap [A1]

Bij Robert zijn aquarium (169x59x59) was Willem weer op vertrouwd terrein. Het viel wat tegen. Niet onverwacht, want Willem ziet deze bak wat vaker. Twee grote dominerende planten, is heel mooi, heel eigen, maar niet volgens de regels.

Tuurlijk, het is niet een onaardig aquarium, in een pracht van een meubel, maar het kan nog zoveel meer zijn. Het zweefstof deed nog meer afbreuk. Maar wat wil je met bewoners als Ancistrus sp. (7) en Chromobotia macracanthus (5) die door de bak banjeren. Vissen van meer dan 15 jaren oud. En de grootte, wow.

De waterwaarden:


Klik hier voor een film.

Robert - Tanganyika [A2/3]

De stenenbak (160x50x50) van Robert. Willem genoot van de beplanting. Fris groen, vele uitlopers. En de stenen waren esthetisch gedresseerd. Alleen die thermometer...

Dit aquarium was wel helder. En bevat grappige dan wel statige vissen. Denk aan de kolonie «Lamprologus» multifasciatus, Altolamprologus calvus (3) en Neolamprologus sexfasciatus (2).

De waterwaarden:


Klik hier voor een film.

Wim - Gezelschap [A1]

Wim is terug van weggeweest. Zijn aquarium (120x40x40) kon Willem zeer waarderen. Prachtige groentinten, een geweldige Aponegeton Longplumulosas en bloeiende Vallisneria.

De vissen waren wat dwars. De Brachydanio rerio (15) [wildvang] zwommen onderin. Maar de in veelvoud aanwezige bonte Caridina serrata (veel) trokken zich nergens iets van aan.

De linkerkant kon wat voller. Maar vlak voor de schouw was de Cryptocoryne wendtii gaan verslijmen. Daar doe je niets aan.

De waterwaarden:


Klik hier voor een film.

Joost - Congo [A2/3]

Willem moest even wennen aan het laaggeplaatste aquarium (200x80x80) van Joost. Stond deze nu op de grond? Maar wel heel bijzonder. En langzaam werd Willem dan ook in het aquarium getrokken. Mysterieus, sfeervol, en bijzonder qua vissen. Waar vind je:

De planten zouden wat voller kunnen. Dus als de Nymphea drijfbladeren zal gaan maken, dan zou dat net even de kers op de taart zijn.

De waterwaarden:


Klik hier voor een film.

Raymond - Tanganyika [A2/3]

Het laatst te schouwen aquarium (60x30x40) was dat van Raymond. Een nogal "vers" aquarium. een werkelijk prachtige, kunstig gerealiseerde achterwand. Met een slakkenkerkhof in wording. Raymond moest nog extra slakken zien te verkrijgen (tip: boerenslak.nl). De «Lamprologus» multifasciatus kennen maar weinig zand. Wel veel lege slakkenhuizen, lagen dik.

Willem zou graag nog wel een toefje Vallisneria zien. Die in het andere aquarium van Raymon in grote getale aanwezig is. Daarmee is dan ook de techniek rechts beter te verbergen.

De waterwaarden:


Klik hier voor een film.

Begin van de avond

Willem is er bijna klaar voor, waarna hij met applaus begroet wordt.

Een bedankje

Jan en Margie (film en fotografie), Raymond en Robert (bezoek en waterwaarden meten) worden bedankt. Willem was een beetje cameraschuw, maar ook hij kreeg deze Merci.

De uitslag

Eerst werden stemmen opgeteld. Na die telling was er een koploper: Jan. Best of the rest was nog niet aan te wijzen. Dus de "bonuspunten" moesten uitkomst brengen. Nadat de rook was opgetrokken, bleek de volgende eindstand bereikt te zijn:

  1. Jan (1273,0)
  2. Robert [A2/3] (1192,3)
  3. Mascha (1166,3)
  4. Joost (1164,0)
  5. Ivo (1154,8)
  6. Wim [A2/3] (1144,8)
  7. Robert [A1] (1138,3)
  8. Alexander (1042,50)
  9. Raymond (1039,8)

Misschien wel een enigzins verrassende uitkomst. Verrassend was niet dat Jan zijn titel prolongeerde, maar wel bijvoorbeeld de opkomst van het Tanganyika-aquarium van Robert. In zijn derde bestaansjaar nu tweede. En totaal blijkt onze vereniging biotopen toch wel erg te waarderen. Misschien wel een onderscheidend punt van onze vereniging.
Willem van Wezel had zijn eigen rijtje. Hij had niet zo streng en strikt geoordeeld, maar het was leuk deze te vernemen: Jan, Joost, Robert [A1] waren zijn top 3, Mascha, Wim en Alexander gedeeld vierde, gevolgd door Ivo, Robert [A2/3] en Raymond.

Is dat alleen een kwestie van smaak? Nee, want Willem stond zelf voor elk aquarium, en dat is toch anders dan stemmen via foto's.

Prijzen

De deelnemers krijgen van de secretaris Fred hun medaille.

De vertegenwoordigers van onze vereniging in het district 2015 zijn:

Geen enkele plantenbak... Onze vereniging lijkt zicht te specialiseren