Schouw

Op onze vereniging hebben we in de loop der tijd vele aquaria en vijvers mogen keuren (schouwen). En dit op de gevoelige plaat en inmiddels ook digitale plaat vastgelegd. Voor ons altijd weer een feestje om te kijken naar die aquaria. Leuk en leerzaam. En dat delen we graag met u. Het afgelopen decennium vindt u terug. Wat gelijk ook weer een beeld geeft van de onwikkeling van onze hobby!
De vijverkeuring valt overigens altijd eerder dan de schouw. Dit in verband met het weer. Wij hebben gekozen om de vijverkeuring en vivariumkeuring onder één noemer te tonen.

De deelnemers aan een verenigingskeuring mogen overigens bij genoeg punten door naar het district. De districtskeuring valt altijd in het volgende jaar. Een link naar die keuring vindt u terug bij de uitslag van de schouw.

Blader door de jaren heen om de ingezonden aquaria te bekijken. Of spring direct naar een jaartal.

De Schouw was 10 oktober. De deelnemers:

[A1] Gezelschap [A2/3] Speciaal [B1/2] Zout
 1. Willem
 2. Wim
 1. Ivo & Macha
 2. Fred en Marion
 3. Raymond
 4. Robert
 1. Jan & Margie

Fotografie en film waren weer in de vertrouwde handen van Margie en Jan, Raymond was de chauffeur en time-keeper, Robert bemoeide zich met de waterwaarden. De route bepaalde de volgorde van tonen.

Er was weer veel te genieten. Met drie onbekende aquaria was er ook spanning. Bij Willem die voor het eerst meedeed. Want ja, wat stelt mijn bakje nu voor? Bij Raymond, want na de exercitie van het aanmaken van een achterwand, was de bak nog jong, maar toch. Zou hij de Dark horse zijn? Fred en Marion presenteerden hun Malawi bak. Gewoon voor de leut. Zij genieten, dus mochten wij ook genieten. En dan nog Jan & Margie, zouden ze een hattrick scoren?

Op 2 november was de stemming. Deze was heel spannend. Verschillen van minder dan 1 punt gaven toch een winnaar. U wilt eerst die uitslag zien? Spring naar de uitslag. Anders blader door inzendingen en bepaal uw keuze. Komt deze overeen met de uitslag?

Fred & Marion - Nemen u mee naar Malawi [A2/3]

Was dit aquarium in 2014 nog te jong om mee te doen, nu was de tijd rijp. De vissen zijn volgroeid. En net op tijd. Want ingrijpende verbouwingen in de huiskamer waren nodig. Dus het aquarium is nu tijdelijk leeg.

Is het een biotoop? Het antwoord is feitelijk nee. Maar soms is het moeilijk afscheid te nemen van vissen. En qua waterwaarden kan het net voor een Ancistrus. Een aquariaan maakt keuzen.

Qua decoratie zit het snor. De grootte van het aquarium, 100 x 40 x 50, is beperkend, maar goed benut. Niet iedereen was gecharmeerd van de witte stenen, maar de eigenaars wel, dus dat is geen punt.

Decoratie: Anubias, Vallisneria spiralis, Echinodorus, Witte stenen, Leistenen achterwand
Dieren: Pseudotropheus saulosi (11+jongen), Ancistrus sp. (3)

De waterwaarden:

Wanneer de waarden tegen de algemene waarden van het meer worden gezet, pH 7 – 9, GH 6 - 15, KH 7 - 14, NO3 < 15 mg/per liter, NO2 < 0,1 mg/per liter en EC 240, dan valt de EC erg op. Of juist niet. Het zijn gewone waarden voor dat aquarium (door de jaren heen in meerdere gedaantes). Misschien toch iets meer verversen?


Klik hier voor een film.

De cijfers die door de leden aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 7,4
Decoratie 6,9
Dieren 7,2
Waterwaarden 6,6

Raymond - Zijn droom werd bewaarheid [A2/3]

Zoals u heeft kunnen lezen in Op eigen benen, heeft Raymond in zijn eigen stekkie ruime ruimte gereserveerd voor een aquarium van 200 x 60 x 50. En heeft hij samen met twee leden een achterwand gecreëerd. Met een verbluffend eindresultaat. Tel daarbij op een stuk hout, waarbij de kans 1 op 1.000.000 is dat men dit vindt, dan is duidelijk waarom de titel is, zijn droom werd bewaarheid.

De vissen kennen we van de Hortus. Tijdens de voorbereiding op die tentoonstelling, hebben we de wensen van Raymond meegenomen bij het inrichten van een Sri Lanka-beekloop. Met succes, zowel op de tentoonstelling als bij deze schouw.

De opmerkingen van de leden betroffen feitelijk alleen dat hij de ombouw nu moet gaan voltooien. En dat er in alle lagen van de bak vissen zouden kunnen rondzwemmen. Een juweeltje, dat blijft het. Een aanwinst voor de vereniging.

Decoratie: Cryptocoryne wendtii, Vallisneria spiralis, Waterpest (tijdelijk), hout, stenen Zelfgemaakt achterwand
Dieren: Puntius nigrofasciatus [Purperkop] (25), Puntius titteya (77)

De waterwaarden:


Klik hier voor een film.

De cijfers die door de leden aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 8,1
Decoratie 7,8
Dieren 8,0
Waterwaarden 7,6

Ivo & Mascha - Wat een takkenbak! [A2/3]

Biotoop correct, perfect waterwaarden. Een speciaal aquarium van 120 x 40 x 50. En volgens Ivo: keep it simple voor een dergelijk resultaat. Hij heeft gelijk.

Opmerkingen? Ja. Te veel vissen. En misschien het licht wat meer dimmen. Alhoewel dat laatste Margie bij het fotgraferen goed uitkwam, dat beetje extra licht.

Decoratie: Hydrocotyle leucocephala, hout, bladeren
Dieren: Carnegiella marthea (13), Nannostomus eques (13), Copella callolepis (6), Nannostomus marginatus (4), Paracheidon simulans (30), Otocinclus vittatus (15), Farlowella vittata (1), Poecilocharax weitzmani (3), Dicrossus filamentosus(1), Apistogramma agassizzi (7)

De waterwaarden:


Klik hier voor een film.

De cijfers die door de leden aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 8,0
Decoratie 7,6
Dieren 7,6
Waterwaarden 8,1

Robert - Dat andere Afrikaanse meer [A2/3]

Dit aquarium (160x50x50) van Robert doet nu voor de derde maal mee. De samenstelling van het bestand is gewijzigd. Maar ook dit nieuwe bestand heeft karakter. Brichardi's worden niet door iedereen gewaardeerd. En zeker hun voortplantingsdrift niet. Er zwemmen inmiddels al 3 generaties jongen rond.

Ten opzichte van de vorige jaren heeft de groei van de planten zich weelderig doorgezet. Enige beperking van de plantgroepen zou een wat rustiger beeld geven. Tevens zijn de zeeschelpen niet correct. Het zou beter zijn de echte schelpen te gebruiken. De huisjes van de landslakken worden veelvuldig gebruikt, maar dat wil niet zeggen dat het ook juist is. De Neothauma tanganyicense schijnt te koop te zijn in Duitsland.

Decoratie: Anubias, Potamogeton schweinfurthii, Vallisneria spiralis, stenen, slakkenhuizen/schelpen
Dieren: Lamprologus multifasciatus (kolonie), Neolamprologus brichardi (5 + jonge generaties), Neolamprologus tretocephalus (1), Synodontis petricola (3)

De waterwaarden:

De waarden zijn niet optimaal. Wordt in een aquarium een pH van 7.5 geaccepteerd, het hoort niet. Ideaal zou zijn: pH 8.5-9.0 (A:7.5), GH 7-11, KH 16-18, NO3 < 25, NO2 < 0.1, EC 600-650.


Klik hier voor een film.

De cijfers die door de leden aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 7,5
Decoratie 7,1
Dieren 7,9
Waterwaarden 7,3

Wim - Zijn natuurlijke tuin [A1]

Wim zijn aquarium (120x40x40). Zijn trots. Veel groen, een overweldigend aantal garnalen. En hij vindt het gewoon. Misschien toch nog iets aan plantenvoeding gaan toevoegen. En die Dario dario zou er best mogen komen. Het aantal garnalen kan deze vis nooit wegeten!

Decoratie: Hydrocotyle leucocephala, Cabomba aquatica, Cryptocoryne balansae, Nymphea Lotus, Lobelia cardinalis, Vesicularia dubyana Hygrophila polysperma, Ceratopteris siliquosa, Vallisneria spiralis, Anubias, stenen
Dieren: Caridina serrata (ontelbaar), Trigonostigma espei (16), Tyamelania sp. “Yellow” (4), Brachydanio rerio (2), Hemigrammus bleheri (1)

De waterwaarden:

Niks op af te dingen.


Klik hier voor een film.

De cijfers die door de leden aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 7,8
Decoratie 7,4
Dieren 7,4
Waterwaarden 7,8

Willem - (Grote) Verrassing [A1]

Willem had nog nooit zijn bakkie getoond. Een aquarium van 200 x 70 x 70. Een grote verrassing, letterlijk! Het visbestand is passend. En het gebruik van old school-terassen verfrissend! Zeker niet ouderwets. Het is een vergeten optie om dieptewerking te verkrijgen. Zeker in zo een immense bak. De verlichting mag wat meer. En dat kan ook, maar Willem kiest er zelf voor een gedeelte uit te laten.

Decoratie: Vallisneria gigantea, Echinodorus, Cryptocoryne wendtii, Hydrocotyle leucocephala, Lobelia cardinalis, Cryptocoryne neveli, Lysimachia nummularia, Ceratopteris cornuta, Cabomba, Aponogeton, Microsorum pteropus “windelov”, Ammannia senegalensis, Hemianthus micranthemoides
Dieren: Puntius denisonii (10), Crossocheilus siamensis (6), Hyphessobrycon callistus (7), Xiphophorus maculatus (4), Nannostomus beckfordi (6), Paracheirodon axelrodi (20), Mikrogeophagus ramirezi (3)

De waterwaarden:

Een uitgestelde waterversing verklaarde de EC, toch maar doen gaan doen


Klik hier voor een film.

De cijfers die door de leden aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 8,2
Decoratie 7,7
Dieren 7,5
Waterwaarden 7,3

Jan & Margie - Drie maal, laatste maal? [B1/2] -

Voor het derde jaar weer een topper. En misschien wel voor het laatst. Die kast leent zich namelijk goed voor een lang gekoesterde wens: een kikkerverblijf! Dus geniet.

Decoratie: Sinularia flexibilis, Sacrophyton sp., Lobophytum sp., Capnella sp., Zoanthus sp., Actinodiscus sp., Euphyllia divisa, Etacmaea quadricolor, Sabellastarte magnifica, 30 kg levend steen, 12 kg vulsteen
Dieren: Acreichthystomentosus (1), Pterpogon kauderni (2), Labroides dimidiatus (1), Chrysiptera hemicyanea (1), Salarias ramosus (1), Amphiron ocelaris (2), Synchiporus splendidus (1), Pagurus misanthropic (5), Ciliopagurusstrigatus (1), Lysmata ambionensis (1), Echinometra sp. (1), Lysmata debelius (1)

De waterwaarden:


Klik hier voor een film.

De cijfers die door de leden aan dit aquarium werden gegeven, leverde het volgende rapport op:

WOW factor 8,0
Decoratie 7,7
Dieren 7,9
Waterwaarden 7,7

De uitslag

De telling leverde in de top 3 minimieme verschillen op. Hieronder het gemiddelde rapportcijfer en de totalen met bonuspunten en de rekenfactor.

 1. Jan [B1/2]: 7,8 (1008,63)
 2. Ivo [A2/3]: 7,8 (1006,38)
 3. Raymond [A2/3]: 7,8 (1005,75)
 4. Willem [A1]: 7,7 (970,75)
 5. Wim [A1]: 7,6 (969,25)
 6. Robert [A2/3]: 7,4 (946,50)
 7. Fred & Marion [A2/3]: 7,0 (871,50)

Prijzen

Iedere deelnemer kreeg een beker. Hieronder de top 3.

Maar iedereen was content.

De vertegenwoordigers van onze vereniging in het district 2016 zijn:

Ook dit jaar ligt de nadruk op de biotopen.