Schouw

Op onze vereniging hebben we in de loop der tijd vele aquaria en vijvers mogen keuren (schouwen). En dit op de gevoelige plaat en inmiddels ook digitale plaat vastgelegd. Voor ons altijd weer een feestje om te kijken naar die aquaria. Leuk en leerzaam. En dat delen we graag met u. Het afgelopen decennium vindt u terug. Wat gelijk ook weer een beeld geeft van de onwikkeling van onze hobby!
De vijverkeuring valt overigens altijd eerder dan de schouw. Dit in verband met het weer. Wij hebben gekozen om de vijverkeuring en vivariumkeuring onder n noemer te tonen.

De deelnemers aan een verenigingskeuring mogen overigens bij genoeg punten door naar het district. De districtskeuring valt altijd in het volgende jaar. Een link naar die keuring vindt u terug bij de uitslag van de schouw.

Blader door de jaren heen om de ingezonden aquaria te bekijken. Of spring direct naar een jaartal.

De belofte van dit jaar is een aantal van 9 deelnemers:

Fotografie en film waren dit keer in de handen van Jan en Margie en de vertrouwde schouwmeesters waren Mascha en Ivo. De avond was onvergetelijk. Veel discussie, noest oordelende, wikkende, wegende, strepende en cijferende leden. De uitslag was aan het einde van de avond eenduidig, maar eerst de aquaria.

Wim

Het aquarium van Wim kennen we. Maar elk jaar is het toch weer anders. De vissen oogsten zeer veel bewondering. De prachtige kleuren passen goed bij de overwegend groene kleuren van de planten. Waardering was er dus alom.

Opmerkingen Mascha en Ivo

T.B.D.

Mascha

De districtskeuring van dit jaar was voor Mascha ongemeen spannend. Tweede was uiteindelijk het oordeel. We zijn nu enige maanden verder. Mascha heeft haar aquarium volwassen(er) laten worden. Javavaren dat nu echt aanwezig is, javamos dat natuurlijk zijn weegs gaat. En dan de bewoners. Ze hebben zich duidelijk vermeerderd. Raymond kon alleen nog maar uitbrengen: "daar moet je niet naar kijken als je dronken bent". Inderdaad allemaal witte pootjes die overal driftig bewegen. Arachnofobie helpt ook niet.

Opmerkingen Mascha en Ivo

T.B.D.

Ben

Ben deed bij ons voor de eerste maal mee. En we waren nieuwsgierig naar zijn aquarium. Hoe Zoetermeers zou deze zijn? Het aquarium voldeed aan onze verwachtingen. Een duidelijke structuur, straatjes mooie contrasten, alsmede tegengestelde bladvormen.

Opmerkingen Mascha en Ivo

T.B.D.

Paulus

Paulus deed bij ons niet voor de eerste maal mee. Maar toch voor ons nieuw. Want hij was lid ver voordat de meesten van ons lid waren. Hij toonde met veel plezier zijn trots. Gezelligheid alom, sprak Ivo. Joviaal zou ook kunnen gelden voor dit aquarium. Of All this and... more.

Opmerkingen Mascha en Ivo

T.B.D.

Jan

Dit aquarium terugzien is altijd een genot. En een verrassing. Op kleine onderdelen veranderde het. Met nieuwe koralen, een nieuw plekje, verhalen (een heremietkreeft die ging verhuizen bij het zien van een nieuwe bewoner, de slak rust in vrede) of gewoon de kleuren.

Opmerkingen Mascha en Ivo

T.B.D.

Robert

Vorig jaar de eerste plek. Dat was toch wel verrassend. Dit jaar nog steeds een aquarium dat geen keuze maakt. Het moet naar een Azi-thema. Maar de cory's blijven zich voortplanten en een Ancistrus van ruim 20, die doe je niet weg. Het Mexicaanse eikenblad is echter wel makkelijk te vervangen! De vissen zijn gezond en mooi. En die pumila's doen iedereen zwijmelen. Zeker als er dan ook nog meerdere generaties rondzwemmen.

Opmerkingen Mascha en Ivo

T.B.D.

Ivo

Zuid-Amerika. Ivo en takkenbakken. Met een pH en geleidbaarheid waar de keurmeesters zich vaak een hoedje van schrikken. Ivo weet wat hij doet. En die maanvissen zijn mooi (en blijven relatief klein). Ja, inderdaad, misschien moeten er in de toekomst een tweetal uit, maar dat ziet Ivo dan wel weer. Vast een reden voor nog een aquarium...

Opmerkingen Mascha en Ivo

T.B.D.

Raymond

Naar Afrika. Malawi. Raymond gooide het roer om. Gelukkig niet zijn aquarium, want dat had echt veel dweilen geweest. Gelukkig is de achterwand nog zichtbaar. En is de keuze voor n soort uitermate geslaagd. Misschien iets meer diepte proberen te bereiken?

Opmerkingen Mascha en Ivo

T.B.D.

Steven

Tijdens de KIEK-dag werd dit aquarium een half uur van te voren voorzien van schoon water. Dat wilde Steven voor zijn. Dus nu werd een uur voordat Margie mocht fotograferen het water voorzien van bladeren en het bruine water. Voor de black water beleving. Het fotograferen was inderdaad een belevenis. Maar wat een vissen en aquarium! Een takkenblad met planten. Steven in topvorm!

Opmerkingen Mascha en Ivo

T.B.D.

.

Uitslag

Onze vereniging heeft alleen winnaars. Winnaars met allemaal een heerlijke hobby en een aquarium waar men trots op is. Maar de cijfers zijn toch geteld. Alhoewel cijfers. Mascha en Ivo zagen sterretjes, want we mochten maximaal 5 sterren uitdelen.

  1. Jan
  2. Robert
  3. Raymond

En wie mogen en willen dan naar het district 2019? Onze "jonkies": Mascha, Ivo en Raymond. Wij hopen van ganserharte dat het weer zo spannend wordt als in 2018, maar dat dan wel het kwartje de voor ons zo gewenste kant oprolt. Meedoen aan het landelijk was namelijk nooit zo dichtbij.

Alphen over Robert

Ook dit jaar deed Robert mee aan de huiskeuring van zustervereniging De natuur in huis uit Alphen a/d Rijn. Dit jaar werd hij als zesde van de negen beoordeeld. Smaken verschillen dus per vereniging. Hoe zag Hans Kiers, als huisfotograaf van Alphen de bak van Robert? Met liefde voor de dwergknorgourami...