Uit de oude doos

Vroeg‚‚h, had je nog echte mannen, treinconducteurs die je kaartje doorboorden, kon je je kuiten nog branden aan een Kreidler... Iemand zal nog wel de volledige tekst hebben van die reclame. Van na het tijdperk maand, na maand, King Corn en die witte muis die graag een bepaalde kaas at. In ieder geval schijnt het vroeger altijd beter geweest te zijn...

Alhoewel de vijverhobby nog niet zou oud is, lijkt het of er vroeger beter water was, er betere anti-algmiddelen (wanneer die al nodig waren) en een vijver alleen klei of leem, vastgetrapt door "Palm"-paarden de kwaliteit gaf die we nu missen.

Dit onderdeel van de site grijpt terug op vroeger. Artikelen van toen zullen hier vindbaar zijn. Hoe dacht men toen? Wat deed men toen? Kan het nog steeds? Zonder geschiedenis geen heden. En misschien, heel misschien, had men toch wel gelijk...

Heeft u goede herinneringen aan een tekst? Geef het door aan Robert Koelman (ong@rgkoelman.nl). Mocht het passen, dan vindt u het hier terug.

Uit ons collectief geheugen de schoolplaat "In sloot en plas" door Koekkoek. Nu nog te koop als tweedehands of als antiek. Een gemis in de huidige schoolklassen. Voor "den schoolmeester" die niet zo makkelijk kon vertellen, was er een tekst bijgeleverd.

Juni aan den plas.
Op den waterspiegel de drijfbladeren van de gele plomp en de gewone waterranonkel. Langs den oever een vegetatie van riet en gele lisch. Om een tak van een forschen wilg heeft zich een ringslang geslingerd, speurend naar prooi. de pad schijnt er zich niet veel van aan te trekken. In het water is het een en al leven. links een zwemmend exemplaar van den groenen kikvorsch, een klomp eieren op de bodem en eenige larven. Een ervan wordt aangevallen door de larve van de geelgerande tor. Links van deze laatste een andere bekende waterkever, de pikzwarte met een nestje. Meer naar rechts een paartje groote watersalamanders, waarvan het mannetje een muggenlarve snapt. Ook onder water een weeldige plantengroei: aasvederkruid, waaromheen een snoer paddeneieren, en het voorjaarssterrenkroos, waarbij zich ophouden: waterspin, kokerjuffer en waterschorpioen.

In Sloot en Plas door M.A. Koekkoek
Bron: Google