Inleiding

Het is weer genieten in ons eigen mooie landje. Heerlijk met de fiets er op uit, of gewoon lekker slenteren langs de mooie slootjes en weilanden. Zeker de planten die in en rondom deze sloten en vijvers groeien zijn altijd de moeite waard om deze beter te bekijken, zowel met het oog als met de camera. Zo ook het Snoekkruid.

Het snoekkruid is een verre verwant van de waterhyacint (Eichhornia crassipes) en dat kan men goed zien aan zijn hyacintblauwe bloemen. Deze maximaal 60 cm grote plant werd al in 1753 door Linnaeus beschreven. De wetenschappelijke geslachtsnaam is een eerbetoon aan de 18 eeuwse Italiaanse botanicus G. Pontedera. De Pontederia cordata is meerjarig en de bloemen bloeien in de maanden juli-oktober. De plant overleeft de zachtere winters en is dus iets meer gehard tegen de winterkoude dan bijvoorbeeld de hierop fel lijkende, maar groter wordende Pontederia lanceolata.

De prachtige P. cordata kan vrij goed in combinatie met andere waterplanten de vijver sieren. Maar het is ook een uitmuntend geschikt soort voor het aanplanten van kleinere, op terrassen voorkomende watertuintjes, welke uit vaten, schalen, tonnen e.d. kunnen bestaan.

Ook in grote tuinvijvers wordt het snoekkruid het beste aangebracht in mandjes of potten, welke in het najaar maar vorstvrije ruimtes geplaatst kunnen worden. Men kan, met wisselend succes, de planten tijdens de wintermaanden eveneens afdekken met stro, riet, jute zakken e.d. om ze zo tegen de koude te beschermen.

Voor de bodem vragen ze een samengesteld mengel van tuinaarde en bladaarde met turf. En als men ze in half beschaduwde plekken zet, zijn ze u erg dankbaar, want ondanks dat je ze overal ziet groeien, kunnen ze geen felle zon verdragen.

Om deze plant te vermeerderen hoeft men slechts de plant op te splitsen in kleinere eenheden, dit is iets wat men het best in de maanden maart en april kan doen. Zorg dat de toppen, die men van de wortelstok snijdt, niet te klein zijn en al eigen wortels hebben.

Wat ook erg fijn is, is dat de bloemen door insecten worden bestoven. Dat betekent dat Snoekkruid naast bijen ook bezocht worden door hommels en vlinders. Iets wat elke tuinliefhebbers altijd graag ziet.

En voor diegenen die niet genoeg hebben aan het kijken alleen naar de sappige groene planten maar ook willen proeven, volgt een smakelijke tip: jonge bladstelen kunnen als groente worden gegegeten de zaden als nootjes.

Ikzelf hou het toch maar op het genieten van het kijken naar zijn prachtige bloem. Nog even wachten dus. In augustus is hij op zijn mooist.